Kolontár egy része menthetetlen

Az akadálymentesítési munkálatok után tegnap elkezdődött az iszapkatasztrófa által sújtott Kolontáron a helyreállítás. A házakat nagynyomású forró vízzel takarítják, amely meglepően látványos eredményt mutat. A térségben több százan vesznek részt a mentésben. A falu egy része azonban menthetetlennek tűnik, és nem kizárt, hogy a leginkább károsult területeken álló több- utcányi házat eldózerolják.

Bodacz Balázs
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a reggeli óráktól kezdve folytatódott Kolontár kármentesítése. A településnek van olyan része, amelyik – úgy-ahogy – menthetőnek tűnik. Ez a terület a központ, vagyis a templomdomb és a Torna patak közötti 100-200 méteres terület. A speciális alakulatok már kedden megkezdték az akadálymentesítést, amely az utca két oldalán álló fák és kerítésromok eltakarítását foglalta magába. Ezek után a telkek felől a gyűjtőárok felé bevágásokat végeztek annak érdekében, hogy a házak környékéről gyorsabban tudjon távozni a szenynyeződés. A tűzoltóság munkatársai csütörtökön már ezekbe az ideiglenes, illetve ezeken keresztül az állandó árkokba szivattyúzták a mélyebben fekvő területeken és a pincékben összegyűlt híg, iszappal szennyezett vizet. A veszélyes anyag ezek után a Torna patakon keresztül távozik a településről. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a házak lemosása is, amelyet a szakemberek nagynyomású forró vízzel végeznek.
Kolontár Tornán túli, vagyis a zagytározóhoz közelebb eső része viszont menthetetlennek látszik. Nem találtunk senkit, aki úgy gondolná, hogy vissza lehet még térni a házakba, bár azok közül is több, legalábbis laikus szemmel, a körülményekhez képest jó állapotúnak tűnik. Tilki György polgármester mindenesetre megkezdte a lakossági igények felmérését, ami a településrész esetében arra vonatkozik, hogy a helyiek egyáltalán el tudják-e képzelni további életüket a területen. Amennyiben nem, akkor az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy eltüntetik a föld színéről az ott fekvő házakat, a lakók pedig később máshol telepednek le.
A tűzoltóság és a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentői tegnap a déli órákban kezdték el a terület legromosabb épületének megerősítését. A katasztrófa egyik halálos áldozata, egy idős asszony ennek a háznak volt a lakója. Az ingatlan egyik fele hiányzik, a mentőalakulatok a szomszéd telken kivágott fákkal dúcolták alá a födémet, ezek után kezdődött meg a szobák átvizsgálása; az asszony egyelőre eltűntként nyilvántartott férjét keresték, sikertelenül. Pavelcze László, a baptista mentők vezetője elmondta, hogy a férfit, illetve további két eltűntet akár több száz méterre is elsodorhatott az áradat. Munkatársai az iszappal elöntött több hektáros területet vizsgálópálcákkal kutatták át, lapzártánkig még eredménytelenül. A katasztrófavédelmi szakember hozzátette: mivel a lavina gépkocsit, szalmabálákat és mezőgazdasági épületeket sodort a közeli halastóba, az sem zárható ki, hogy egy vagy több eltűnt is oda kerülhetett. Ebben az esetben szinte semmi esély nincs arra, hogy megtalálják őket, főleg ha valamilyen nehezebb tárgy alá szorultak.
Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a helyszínen arról beszélt, hogy a kárfelmérések után derül ki, milyen mértékben sérültek a mezőgazdasági területek. Így egyelőre még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy megszűnt a földművelés lehetősége. Hozzátette: a héten jórészt befejeződik a takarítás, illetve – ahol szükséges – a bontási munkák is megkezdődnek. Kontrát Károly belügyi államtitkár arról számolt be, hogy az iszaplerakó egyelőre sehol nem szivárog, és a Mal Zrt. vezetése a sértetlen tározók tetején lévő lúgos vizet is folyamatosan semlegesíti. Így jelenleg a helyzet stabilnak mondható.
Kolontáron és Devecseren tegnap megkezdték a biztosítótársaságok is az előlegek kiosztását, és a Mal Zrt. is átadott fejenként százezer forintot a károsultaknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.