Korlátoznák az orvosok jogait

Megtiltaná az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének egyik brit képviselője, hogy az egészségügyi dolgozók lelkiismereti okból megtagadhassák az abortusz elvégzését. Christine McCafferty arra kötelezné a kórházakat, hogy vezessenek nyilvántartást a beavatkozásokat megtagadókról. Ékes Ilona (Fidesz) szerint a legsötétebb diktatúrák idejét idézi a kezdeményezés.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma döntenek Geréb ügyében. Indítványozta a budapesti IX. kerületi ügyészség Geréb Ágnes szülés-nőgyógyász, az otthon szülés pártolója előzetes letartóztatásának elrendelését, a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indított bűnügyben. A bíróság ma dönt a kényszerintézkedés elrendeléséről. Geréb Ágnest kedden állították elő a rendőrök, majd később őrizetbe is vették, mert a főváros XII. kerületében, feltehetően egy otthon szülés után, a gyereket újra kellett éleszteni. A csecsemő állapota súlyos. Fazekas Tamás ügyvéd szerint Gerébnek kötelessége volt segíteni az asszonyon, sürgős szükséghelyzet állt fenn. (V. A.)


Kötelezzék az egészségügyi dolgozókat arra, hogy lelkiismereti álláspontra tekintet nélkül a páciens által kért kezelést (például az abortuszt) elvégezzék. Többek mellett ez áll Christine McCafferty, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése brit munkáspárti képviselőjének kezdeményezésében, amelyet a napokban tárgyal a grémium. McCafferty a jelentésében újszerű dolgokat vezettetne be az európai tagállamokban. A kórházakat arra kényszerítené: vezessenek nyilvántartást a lelkiismereti alapon bizonyos beavatkozásokat el nem végző dolgozóikról. Egyszersmind megfosztaná a kórházakat azon joguktól, hogy garantálhassák dolgozóik lelkiismereti alapon történő döntési jogát egyes beavatkozások elvégzését, illetve az ezekben való közreműködést illetően. A jelentés hangsúlyt fektet a nők reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való jogára, különösen az abortuszra vagy a sterilizációra. Említi a végső stádiumban lévő betegek esetében a fájdalomtól való megszabadulás lehetőségét is, akár az élettartam rövidítésének eszközeivel, vagyis az aktív eutanázia gyakorlatát.
Bíró László püspök levélben kérte az Európa Tanács képviselőit, hogy utasítsák el a jelentést. A Magyar Katolikus Családegyesület elnöke szerint a dokumentum több fontos alapelvet nem vesz figyelembe, sőt sérti azokat. Kiemeli, az Európa Tanács nem illetékes lelkiismereti kérdések szabályzására orvosi területen. Ezenfelül – mint írja – sérül a lelkiismereti szabadsághoz való jog elve, amelyet az emberi jogok európai egyezménye rögzít. „Sérül a legalapvetőbb emberi jog, az élethez való jog azáltal, hogy a jelentés az abortuszhoz való jogról beszél, holott ilyen jog nem létezik. Ellenkezőleg, minden emberi jog az élethez való jogon alapul, az abortusz pedig az élet kioltása” – olvasható a levélben. Ékes Ilona (Fidesz) szerint a jelentés valójában a legsötétebb diktatúrákat idézi, amikor a lelkiismereti szabadságjogokat akarták megvonni emberektől. A kezdeményezés az abortusz teljes liberalizálását jelentené. Nehezményezte, hogy az ENSZ szakosított szervei kidolgoztak egy dokumentumot, amely követeli a „biztonságos” abortuszhoz való jogot tízéves kortól kezdve. Mint mondta, ezek összecsengenek azzal, hogy az ENSZ létrehozta a felelős nemzés és fogamzásgátlás világnapját, amely azt hirdeti: túl sokan vagyunk a földön. – Ez a demográfiai mélyponton lévő Magyarországon és Európában egyenlő az öngyilkossággal – jelezte. Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének volt elnöke borzasztó élet- és családellenes kezdeményezésnek nevezte a szóban forgó törekvést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.