Korrupció a FIFA berkein belül

Munkatársunktól
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két végrehajtó bizottsági tag vesztegetési ügye nyomán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségre (FIFA) újfent a gyanú árnyéka vetül, hogy vezetői között számos megvásárolható funkcionárius akad – írta tegnap a Die Welt. A német lapban közölt cikk a nigériai és óceániai FIFA-illetékes mentegetőzése dacára leszögezi: kétséget kizáróan felmerül a gyanú, hogy a világbajnokságok rendezési joga megvásárolható. A mostani „lebuktató akciót” a Sunday Times című napilap rendezte meg: a brit újság vasárnap arról számolt be, hogy a FIFA egyes tisztviselői pénzt kértek azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es világbajnokság helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak.
A FIFA egykori cégének, a világbajnokságok közvetítési jogával sáfárkodó ISMM/ISL csoportnak a csődje nyomán svájci nyomozók fényt derítettek arra, hogy a cég menedzserei összesen 138 millió svájci frankot utaltak át a FIFA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és más sportszövetségek funkcionáriusainak számlájára. Napvilágra került két lefizetett sportdiplomata neve is: az egyik, Nicolás Leoz paraguayi FIFA-vb-tag 130 ezer dollárt vett fel. A másik kedvezményezett Ricardo Teixeiro, a korábbi FIFA-elnök, a brazil Joao Havelange veje volt; ő egy közös cégen keresztül 2,5 millió dollárt kapott.
A FIFA december 2-án, Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság helyszínéről. A két csúcseseményre az oroszok jelentkeztek önállóan, míg Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen kandidált. Az angolokat csupán a 2018-as rendezés érdekli, míg az Egyesült Államok mellett Katar, Japán, Ausztrália és a Koreai Köztársaság kizárólag a 2022-es eseményért verseng.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.