Koszovói szigorítás

Sebestyén Imre
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörténtek az első letartóztatások, miután a KFOR, az EULEX és a koszovói rendőrség megerősített biztonsági erőket küldött a szerb többségű és gyakorlatilag belgrádi ellenőrzés alatt álló Észak-Koszovóba azzal a céllal, hogy felszámolják a törvénytelenséget az északi területeken, beleértve az etnikailag megosztott Mitrovicát is. Szerbia tüstént kérte a letartóztatottak kiszolgáltatását, akiket egyébként engedély nélküli fegyverviseléssel, egy tisztségviselő megfenyegetésével, valamint hivatalos személyek munkájának akadályozásával gyanúsítanak.
Ivica Dacsics belügyminiszter figyelmeztetett, hogy a bűnözés elleni harcban egyensúlyt kell tartani, s egész Koszovóra ki kell terjeszteni, „nehogy valaki azt higygye, hogy a szerb nép ellen irányul”. Szerbia támogatja a bűnözés elleni harcot, de azt szét kell választani a politikától, hangoztatta. Ez volt az első reagálás arra, hogy a nemzetközi erők fokozták jelenlétüket a szerbek lakta területeken és megszigorították az ellenőrzést, gyakoribbá téve a járőrözést is.
Közben Hollandia elhárította Stefan Füle bővítési biztos közbenjárását, hogy Hága járuljon hozzá a szerb csatlakozási kérelem továbbításához az Európai Bizottságnak. Han ten Broeke, az illetékes parlamenti bizottság elnöke szerint Hollandiára nem lehet nyomást gyakorolni. Továbbra is Szerbia hágai együttműködésétől – magyarán Mladics kézre kerítésétől – függ a holland beleegyezés. Egyes holland képviselők inkább azt fájlalják, hogy országuk ebben az álláspontjában egyedül maradt, pedig közös európai értékeket képvisel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.