Kötelező támadószellem

Ökölvívónyelven szólva felhozómérkőzést játszik ma este (Puskás Ferenc Stadion, 19.00, Sport1) a magyar labdarúgó-válogatott San Marino ellen, a győzelem azonban ugyanúgy három ponttal fizet az Európa-bajnoki selejtező E csoportjában, mint egy „címmeccsen”. Nem lehet vitás, nyerni kell, minél könnyebben, minél nagyobb különbséggel, hogy a sikerből a játékosok önbizalmat merítsenek, mert kedden Helsinkiben Finnország vendégeként olyan találkozó vár rájuk, amely a továbbjutás szempontjából döntő lehet.

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az E csoport állása:
1. Svédország 2 2 – – 8-0 6
2. Hollandia 2 2 – – 7-1 6
3. Moldova 2 1 – 1 3-2 3
4. Magyaro. 2 1 – 1 2-3 3
5. Finnország 2 – – 2 1-4 0
6. San Marino 2 – – 2 0-11 0


Izland, Ciprus, Albánia, Málta, Liechtenstein, Luxemburg, Andorra – évtizedeken át egy kalap alá vettük azon futballnemzeteket, amelyek ellen nemcsak a győzelem, hanem a többgólos győzelem is kötelezőnek számított. Mexikó óta, a magyar labdarúgás látványosan hanyatló korszakában megtanultunk különbséget tenni ezen csapatok között is. Sőt, az első kellemetlen élmény még korábbra tehető. 1984 novemberében világbajnoki selejtezőn a magyar válogatott Cipruson csak Nyilasi 89. percben szerzett góljával nyert 2-1-re. Az első komoly pofonra azután már nem kellett sokat várni: 1988-ban, ugyancsak vb-selejtezőn, 2-2 Máltán; a szigetország ellen a budapesti visszavágón is sikerült hozni a döntetlent (1-1)… 1992-ben aztán Izland mért csapást a magyar futballra
2-1-es győzelem képében, egyúttal kiemelkedve a kötelezően legyőzendő ellenfelek sorából.
Mára már csak négy ilyen gárda maradt: Andorra, Liechtenstein, Luxemburg és San Marino. A tegnapi sajtótájékoztatón Egervári Sándor is kitért a szokatlan helyzetre: – Ritkán fordul elő, hogy mi vagyunk a favoritok, de érvényesíteni kell a nagyobb játéktudásunkat, még ha igazi catenaccióval találkozunk is. Pihentetést nem igazán tervezünk akkor sem, ha esetleg már a félidőre sikerülne tetemesebb előnyt szerezni.
Utóbbi mondatával a szövetségi kapitány már a keddi, finnországi találkozóra utalt. Azt is megjegyezve, hogy Helsinkiben már nem mi leszünk az esélyesek, amit több körülménnyel is alátámasztott: a finnek a harmadik kalapból várták a sorsolást (mi a negyedikből), s Hollandiában csak 2-1-re kaptak ki. Ebből kiindulva az ottani sikert bravúrként értékelné a kapitány.
Előbb azonban még San Marinót kell legyűrni. Egervári elárulta, a korábbiakhoz képest más rendszerben küldi pályára a csapatát, amely ennek megfelelően támadóbb szellemű futballra törekszik. Ez eddig rendben. A kapitány hozzátette, azt is sikerként könyvelné el, ha nehezen nyerne a válogatott, ezzel semmit sem veszítene a presztízséből. Ez a kijelentés viszont már vitára adhat okot. Reméljük, csak elméletileg.
A magyar csapat felkészülését csak Juhász Roland kisebb sérülése hátráltatta, de mostanra az orvosi stábnak sikerült kikezelnie a középhátvéd három hete húzódó ülőideg-gyulladását.
Szomorú apropó, de a játékosok és szurkolóik az Eb-selejtezőn túlmutató közös ügyet szolgálhatnak. A Magyar Labdarúgó-szövetség a teljes bevétel felajánlásával segíti az vörösiszap-katasztrófa károsultjait, továbbá a Puskás-stadion bejáratainál adománygyűjtő urnákat helyeznek el. Ha San Marino legyőzése nem is csábít tízezreket a meccsre, a nemes cél érdekében jó lenne, ha minél többen jegyet váltanának.

Mai program. E csoport: Magyarország–San Marino, Puskás Ferenc Stadion 19.00, Moldova–Hollandia, Chisinau 20.30.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.