Kouchner távozna Sarkozy oldaláról?

Az államfő tanácsadóitól elszenvedett megaláztatásokra és a romák kiutasítása kapcsán a kormány „közbiztonsági elhajlására” panaszkodik a francia külügyminiszter Nicolas Sarkozy elnökhöz intézett lemondónyilatkozatában. Elemzők szerint Bernard Kouchner nem sokáig marad a francia kormány tagja.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernard Kouchner augusztus 25-i keltezésű, kézzel írott leveléről a Le Nouvel Observateur című francia hetilap számolt be, írta az MTI. A francia diplomácia vezetője úgy érzékeli, hogy véget ért a baloldali nyitás politikája, amelyet az államfő mandátuma elején, 2007 májusában hirdetett meg. Nicolas Sarkozy korábban jelezte: még az ősszel átalakítja kormányát, s politikusok és elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy az egyik legnépszerűbb szocialista politikusnak számító Kouchner nem marad a kabinet tagja. A levél nyilvánosságra kerülését követően Kouchner közleményben biztosította Sarkozyt lojalitásáról és őszinteségéről.
A Le Monde napilap tegnap azt írta, a francia csendőrség nyilvántartást vezet a kelet-európai romákról és a vándorló életmódot folytató francia állampolgárokról, a belügyminisztérium azonban tagadta ennek létezését. Brice Hortefeux tárcavezető ugyanakkor jelezte: vizsgálatot rendelt el a csendőrség nyilvántartásainak ellenőrzésére. Az állítólagos illegális, nem bejelentett, etnikai adatbázis miatt négy civil szervezet már szerdán feljelentést tett a párizsi ügyészségen. A Le Monde szerint a nem letelepített etnikai kisebbségek francia rövidítése alapján MENS-nek nevezett nyilvántartást a csendőrséghez tartozó, úgynevezett vándorlóbűnözés elleni központi hivatal vezeti.
Nicolas Sarkozy engedmények megadásával próbálja megnyugtatni a nyugdíjreform miatt elégedetlenkedő francia szakszervezeteket. Az elnök úgy döntött, a nyugdíjkorhatár 62 évre emelése nem érinti a háziasszonyokat, akik legalább három gyermekük felnevelése miatt hagyták abba a munkát. A gesztus előtt a légiforgalmi dolgozók és az energiaszektor alkalmazottai is bejelentették, készek csatlakozni a tüntetőkhöz. A bejelentésre reagálva egy szakszervezet azt közölte, ebből is látszik, hogy utcai megmozdulásokkal lehet sikert elérni.

Nastase ötlete. Igaza van Nicolas Sarkozy francia elnöknek a cigányok hazatelepítésével kapcsolatban, hisz Franciaországban lassan nem tudok úgy sétálni az utcán, hogy ne kelljen a zsebtolvajoktól félnem. Tudják, mit csinálnék, ha Románia elnöke lennék? Székelyföldre telepíteném őket, úgyis túl sok ott a magyar, és alig van vagy tizenkét román – fogalmazott a tőle megszokott szabadszájúsággal Ilie Nastase volt teniszcsillag. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.