Közbiztonság a vállalások mentén

Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta a közrend és közbiztonság érdekében hozott intézkedések eddig megfelelnek azoknak a vállalásoknak, amelyeket a Fidesz politikusai és Pintér Sándor belügyminiszter jelentett be. A tárca tegnap közleményben utasította vissza, hogy az MSZP félremagyarázta a miniszternek a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán pénteken elmondott beszédét.

Swendt Pál
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken a börtönök zsúfoltsága. A kormány az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet két solti körletének újranyitásával és a fővárosi, Gyorskocsi utcai létesítmény ez évre tervezett felújítása utáni átadásával igyekszik csökkenteni a börtönök zsúfoltságán. Vizsgálják további 10-12 büntetés-végrehajtási intézet megnyitásának lehetőségét is, ahol elsősorban a szabálysértések miatt elzárással büntetetteket helyeznék el.


Eddig több mint egy tucat érdemi intézkedés követte azokat a közrend és a közbiztonság javítása érdekében tett kormányzati ígéreteket, amelyeket a parlamenti választások kampányában a Fidesz politikusai, valamit a kabinet megalakulása után a belügyi tárca élére kinevezett Pintér Sándor tett. A miniszter első intézkedései között szerepelt, hogy a Készenléti Rendőrség állományából egyenruhásokat vezényeltek az árvíz sújtotta borsodi térségbe, ahol egyébként az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az erőszakos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények is. A közbiztonság megerősítése érdekében a kormány újra bevezette az elzárást a kis összegű, tulajdon elleni szabálysértések kapcsán. A büntetés mértéke a törvény szerint fiatalkorúak esetében maximum 45, felnőtteknél legfeljebb 90 nap lehet. A kormány ezzel együtt a tulajdon elleni szabálysértések elbírálását visszahelyezte a bíróságok hatáskörébe, és a hatálybalépés óta ezeket az eseteket a bírósági titkárok is elbírálhatják. A büntető törvénykönyv szigorításának része a három csapás néven ismert módosítás is, amely szerint a bűnismétlő, erőszakos bűncselekményeket elkövetők esetében a harmadik bűntény után az elmarasztalás felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. A tárca vezetője az elmúlt héten jelentette be, hogy 2012 júniusáig 4500 fővel növelik a rendőrség létszámát, amely a fluktuációt figyelembe véve azt jelenti, hogy 3500 egyenruhással több lesz az utcákon, mint jelenleg. Tájékoztatása szerint vezényléssel, túlmunkával a fővárosban és a vidéki kistelepüléseken is erősítik a rendőri jelenlétet, és így az országban nagyobb lesz a közrend és a közbiztonság. A miniszter döntése értelmében októberben 62 rendőrt vezényelnek a fővárosba a gazdasági ügyek nyomozásának felgyorsítása érdekében, mert a Nemzeti Nyomozó Irodát és a fővárosi rendőrséget nagyon leterheli a jelenleg is folyamatban lévő negyvenkét, korrupciógyanús eljárás vizsgálata. Szeptember elsejével Terrorelhárítási Központ néven megalakult az a szervezet, amelynek feladata a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme, illetve a terrorcselekmények és az emberrablások felderítése és megszakítása is.
Nagy vihart kavartak Pintér Sándornak a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma pénteki ülésén elmondott szavai. A miniszter az egybegyűltek előtt arról is szólt: amenynyiben további, a költségvetésben idáig nem szereplő adósságállományra derül fény, annak olyan negatív következményei lehetnek, mint a bűnözés növekedése, a vásárlóerő visszaesése, vagy a több gazdasági és utcai bűncselekmény, amelyekkel szemben elszegényedett rendőrséggel nem lehet fellépni. Pintér Sándor szavait az MSZP, majd a Jobbik is úgy értékelte, hogy a Fidesz az október 3-i önkormányzati választásokat követően megszorításokra, létszámleépítésekre készül. A tárca szerint az MSZP a régi fegyveréhez nyúlt a beszéd félremagyarázásával. A minisztérium közleménye szerint a párt vezetőinek hazugságaiból, szavahihetőségüknek hiányából eredő óvatos gazdasági gondolkodást az esetleges következmények tekintetében a kormányon belüli ellentétekre próbálják kivetíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.