Küszöbön az európai bankadó

Követendő példát nyújt hazánk a kontinensnek: uniós szinten javasolta tegnap a bankadó bevezetését az Európai Bizottság.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távirati iroda értesülése szerint javaslatában az Európai Unió kormányaként működő brüsszeli bizottság abból indul ki, hogy a pénzügyi szektornak tisztességes módon hozzá kell járulnia az államháztartások kiadásaihoz, és hogy a kormányoknak a jelenlegi gazdasági helyzetben sürgősen új bevételi forrásra van szükségük. A bizottság további érveket is felsorakoztat a bankadó mellett. Ezek között szerepel, hogy a pénzügyi szektor volt a gazdasági világválság egyik fő okozója, ráadásul a bankok az elmúlt néhány évben jelentős kormányzati támogatásban részesültek.
Az uniós intézmények és tagországok egyébként már hónapok óta tárgyalnak az adó bevezetéséről, de teljes megállapodásra még nem jutottak egymással. Abban egyetértenek, hogy a bankadót uniós szinten is érdemes bevezetni, a különféle pénzügyi műveletekre vonatkozó, úgynevezett tranzakciós adót viszont elsősorban akkor vetnék ki, ha az az Európai Uniónál szélesebb körben, világszinten történik. Ugyanakkor a bankadó bevezetésének részleteiről egyelőre nem született megállapodás, és a tranzakciós illetéknél sem sikerült megegyezni az unión kívüli országokkal. A bizottság mostani javaslata után valószínűsíthető, hogy a közeljövőben pozitív döntés születik a témában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.