Laudát már befogta

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt futammal a Forma–1-es vb-sorozat zárása előtt a múlt héten még úgy számolhattunk, hogy az ötödik helyen álló Sebastian Vettel (Red Bull) huszonnégy ponttal áll éllovas csapattársa, Mark Webber mögött, és a Szingapúri Nagydíj után gyakorlatilag csak az ausztrál mögötti sorrend keveredett meg, az ötös fogat együtt maradt. A most ötödik Jenson Button (McLaren) hátránya huszonöt pont – amennyi egyetlen győzelemért jár –, vagyis akár még ő is célba érhet, az egymás utáni két sikerével az első számú üldöző szerepébe lépett Fernando Alonso (Ferrari) tizenegy, a Monzában és Szingapúrban egyaránt nullázó Lewis Hamilton húsz, Vettel huszonegy egységgel van lemaradva.
– Továbbra is nyílt a harc a világbajnoki címért, ötünknek többé-kevésbé azonos esélye van a végső sikerre. A hátralévő négy versenyen bármelyikünk képes lehet arra, hogy két-három győzelmet is arasson. Ami bennünket illet, ígérem, hogy a csapatunk a legjobb tudását nyújtja majd. Azt persze nem lehet tudni, mindez elég lesz-e a végső győzelemhez, hogy a szezonzárón, Abu-Dzabiban mi ünnepeljünk, de az utolsó pillanatig küzdeni fogunk – fogalmazott a kétszeres vb-első Alonso, aki Vettel és Webber előtt vasárnap idei negyedik, pályafutása 25. futamgyőzelmét könyvelhette el.
Ezzel az örökrangsorban a hatodik helyre lépett előre, Jim Clark és Niki Lauda mellé. Az élen Michael Schumacher 91 elsőségét nem fenyegeti veszély, de az 51-szer elsőként leintett Alain Prostnak sem kell még aggódnia, hogy Alonso befogja. A német és a francia után Ayrton Senna (41), Nigel Mansell (31) és Jackie Stewart (27) következik; utóbbi kettő már „látótávolságban” van a spanyol pilóta számára. Neki persze most legfőképpen Webbert kellene utolérnie.

Koreai gondok. A még mindig készülőben lévő pálya miatt komoly gondok adódtak a Koreai Nagydíj körül, amelyet október 24-én kellene megrendezni. A legutóbbi tervezett ellenőrzésre múlt kedden került volna sor, de az egy nemzeti ünnep miatt kútba esett, így Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója csak október 11-én veheti szemügyre a Szöultól négyórás autóútra lévő jeongami létesítményt. „A dél-koreaiak szerint minden rendben halad, reméljük, hogy igazat mondanak” – nyilatkozta Bernie Ecclestone, az F–1 első számú irányítója. Ha füllentettek volna, akkor bizony előfordulhat, hogy mégse négy, hanem már csak három futam van hátra a világbajnokságból…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.