Lázas igyekezet a világbajnokság előtt

Vívás

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország legutóbb 2001-ben rendezett vívó-világbajnokságot, és megadta a módját, mert Nimes-ben a döntőket a római kori amfiteátrumban bonyolították le. November elején Párizs lesz az idei vb házigazdája, és a helyszín újfent impozáns, mi több, a mezőny már a főtáblás csatározásokat a Grand Palais-ben (Nagy Palota) kezdi meg. Aki pedig két asszó között kiugrana levegőzni a bejárat elé, az a földkerekség legismertebb, csillogó-villogó sugárútján, a Champs Élysées-en teheti meg.
Kérdés, hogy bent, a nagy csarnokban kire mennyi fény és pompa jut. A Magyar Vívószövetség „szokásosan” négy érem, közte egy arany megszerzését irányozta elő, de a világranglistás pozíciók és az előjelek ismeretében ez most erőn felüli vállalkozásnak tűnik. Egyéniben a párbajtőröző Szász Emese (2.), a kardozó Decsi Tamás (5.), Szilágyi Áron (7.) és Nemcsik Zsolt (14.), továbbá a tőröző Varga Gabriella (17.) lesz kiemelt – utóbbi elől egy orosz kiesik –; csapatban pedig csak a ranglistavezető, Európa-bajnok férfi párbajtőrözőket, valamint a férfi kardozókat (7.) jegyzik az első nyolcban. Ám e két együttesünk is sebektől vérzik. Boczkó Gábor részleges bokaszalag-szakadása után csak óvatosan edz, a kardozók pedig kórházat is nyithatnának: Szilágyinak kiújult a bordaközi izomsérülése, Nemcsik antibiotikumokat szed, Iliász Nikolász belázasodott. A 2007-ben világbajnok csapatból Lontay Balázs kimaradt – Nemcsik visszakerült –; s mivel a társaság tavaly bronzérmes volt az antalyai világbajnokságon, a haloványabb idei szereplést most mindenképpen kompenzálni kellene, mert különben a világranglistán a hetedik helynél is hátrébb csúsznának. S az olimpiai kvalifikációs sorozat nyitánya előtt ez már nagyon rossz rajtpozíciót jelentene.
Ám a sok bizonytalansági tényező mellett egy magyar győzelem biztosnak tűnik. A vívószövetség tegnapi sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy megpályázzuk a 2013-as vb rendezését – döntés az év végén –, és úgy tűnik, Budapestnek nem lesz ellenfele. Amikor megtudták, hogy versenybe szállunk, a kínaiak és a bolgárok is visszaléptek. Efféle meghátrálásra azonban a Grand Palais pástjain senkitől nem számíthatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.