Lecsaptak a parádézókra

A jelenlegi Nyugat-barát hatalom elleni utcai rendbontássá fajult az immár Belgrádban is megrendezett homoszexuális-parádé miatti tiltakozó akció tegnap. A felvonulást létszámának ötszörösét meghaladó rendőri kontingens igyekezett megvédeni.

Sebestyén Imre
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A család fontosabb az EU-nál. A szerb családok tüntettek gyerekeikkel együtt a melegfelvonulás megtartása ellen. Ezen a megmozduláson többször annyian jelentek meg, mint a másnapin. A résztvevők a járókelőknek osztogatott szórólapokon hangoztatták, hogy a szerb államnak a családokkal kell törődnie, nem pedig a melegek felvonulásával, mert a család védelme fontosabb az Európai Uniónál is. E felvonulás békésen zajlott, nem volt szükség rendőrségi beavatkozásra. A melegfelvonulással ellentétben ezen nem jelentek meg sem politikusok, sem diplomaták. (S. I.)


Több mint száz sérültje van a szerb rendőrségi, csendőrségi rohamosztagok és a homoszexuális-felvonulás résztvevőire támadó rendbontók szinte egész nap tartó összecsapásainak szerte Belgrád belvárosában. Túlnyomó többségük – az eddigi jelentések szerint 80 – rendőr. Egyikük állapota súlyos. Több személyt letartóztattak. Jelentős anyagi kár keletkezett.
Belgrád utcái valóságos csatatérre hasonlítottak. A legsúlyosabb zavargások a Terazijén, a Szent Száva-templomnál és a Szlavija téren voltak, valamint a Krunszka utcában, ahol az agreszszívan romboló huligánok benyomultak a Demokrata Párt székházába és felgyújtották a berendezést, de kívülről is benzinespalackokat dobáltak az épületre és bezúzták ablakait. A rendőrség viszszafoglalta az épületet és megfékezte a lángokat.
A kommandósok könnygázgránátokat vetettek be több helyütt, amikor már attól tartottak, hogy a támadók áttörik a páncélozott járművekkel megerősített kordonokat. Ahol lehetett, lovas rohamosztagok próbálták feloszlatni a több száz huligánból álló csoportokat.
A kemény rendőrségi oszlatási kísérletek ellenére az Albanija-palotánál mégis áttörték a kordont, s a rendőrség kénytelen volt újabb erőket bevetni. Egy helyen felgyújtottak egy buszt, s a tűzoltók csak nagy erőfeszítésekkel jutottak el a helyszínre. A helyi elektronikus médiumok folyamatos beszámolói szerint a dühöngő fiatalok mindent pusztítottak, ahol csak elvonultak. Gépkocsikat vertek szét, szemeteseket gyújtottak fel, kirakatokat vertek be. Mindeközben igen agresszív, de mégis átgondoltan irányított támadásokat hajtottak végre a rendőrség ellen.
Az összecsapások még azt követően is tartottak, miután a homoszexuális-felvonulás véget ért, s résztvevőit a rendőrség járművei elszállították a még akkor is veszélyesnek számító városrészekből. Több mint ezer résztvevője volt az idei felvonulásnak, de ötször annyi rendőrt vezényeltek ki védelmükre. Arról nincs adat, hány százan voltak a főleg a futballhuligánok soraiból verbuválódott tüntetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.