Lefőzték az első adómentes pálinkát

Hírösszefoglaló
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón koccintottak tegnap a Zala megyei Pórszombaton az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak. Nagy Anna kormányszóvivő felidézte: a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből, családi fogyasztásra száz liter 43 alkoholfokos vagy ötven liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki. Aki a jövedékiadó-mentesen engedélyezett mennyiségen felül főz, vagy eladásra szánja italát, annak az eddigi szabályok szerint kell az adót megfizetnie.
Az MTI beszámolója szerint a pórszombati Medes-hegyen, Kovács József erdész gyümölcsösében tartott rendkívüli tájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pálinka nemzeti ital, része nemzeti hagyományunknak és történelmünknek. Mint mondta, az új törvényi szabályozás nagykorúnak tekinti a magyar népességet. Szavai szerint a pálinkakultúra az elmúlt években annyit javult, hogy az új szabályozás semmiféle gondot nem okozhat.
Az új pálinkafőzési szabályokkal kapcsolatos közleményében a Magyar Szocialista Párt úgy vélekedett, hogy a kormány „alkoholba akarja fojtani az emberi agyakat”. A szocialisták szerint a kormány a veszélyes alkoholféléket népszerűsíti, és ezzel felgyorsítja az alkoholizmus terjedését. V. Németh Zsolt ezzel szemben úgy vélekedett, hogy ők az embereket felnőttként kezelik, akiket nem kell megvédeni saját maguktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.