Lemondott a koszovói elnök

Lemondott tisztségéről Fatmir Sejdiu koszovói elnök. Távozásának oka az alkotmánybíróság véleménye, amely szerint megszegte az alaptörvényt azzal, hogy két tisztséget – államfőit és pártelnökit – töltött be egyidejűleg. Sejdiu döntését tegnap jelentette be Pristinában az erre a célra összehívott sajtóértekezleten.

Sebestyén Imre
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a döntéssel megerősítem tiszteletemet Koszovó intézményei iránt – fogalmazott a politikus, s hozzátette, hogy egész életében a koszovói nép szolgálatában és javára munkálkodott. – Úgy hittem, hogy az államfői tisztség öszszeegyeztethető a pártfunkcióval, ezért maradtam meg a Koszovói Demokratikus Liga élén. Az alkotmánybíróság azonban másként döntött, s döntését tiszteletben tartom – közölte Fatmir Sejdiu.
Koszovóban az államfői tisztség protokolláris jellegű, a parlament választja meg. Fatmir Sejdiut első ízben Ibrahim Rugovának, Koszovó első elnökének halála után választották meg 2006 februárjában, másodszor 2008 januárjában. Pártja, a pristinai parlament második legerősebb alakulata, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) morálisan igen nagyra értékelte lemondását, a Koszovói Köztársaság állami érdekeiért és polgárai érdekeiért tett önfeláldozó cselekedetnek nevezte. Fatmir Sejdiu korábban mint jogászprofesszor részt vett a 2008 óta független Koszovó alkotmányának kidolgozásában, megfigyelők szerint többek között ezért sem hagyhatta figyelmen kívül az alkotmánybíróság döntését. Tudni lehet azt is, hogy az LDK-n belül küzdelem folyik a pártelnöki pozícióért a jövő ősszel esedékes koszovói parlamenti választások előtt.
Fatmir Sejdiu egy igen érzékeny időszakban, Rugova halálát követően vette át a koszovói elnöki posztot, ő irányította a tárgyalódelegációt a szerb–koszovói megbeszéléseken, s most szintén egy igen összetett helyzetben válik meg funkciójától az 58 éves politikus. Nincs kizárva, hogy lemondása megzavarja az októberre tervezett tárgyalásokat Szerbiával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.