Mabofi: Nem egy dollárt ért az EMFESZ

Dékány Lóránt
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 61 milliárd forintot ért a hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő EMFESZ Kft., amikor tavaly áprilisban a RosGashoz került mindössze egyetlen dollárért – állítja a gázszolgáltató korábbi tulajdonosa, a Mabofi. A cég emiatt feljelentéskiegészítést nyújtott be a Nemzeti Nyomozó Irodához, ahol a 2009-ben meglehetősen különös körülmények között lezajlott adásvételt vizsgálják.
A 61 milliárd forintos összeg a Mabofi szerint az EMFESZ két lengyel leánycége által megszerzett 21 lengyelországi gázlelőhelyből adódik. A gázszolgáltató ügyvezetője, Góczi István idén augusztus végén azt nyilatkozta: hivatalosan felértékeltették a mezők tartalmát, ahol összesen 180 millió hordó kőolaj-egyenértékű földgázt találtak, amely 61,4 milliárd forintot ér. A társaság első embere akkor hozzátette: a lelőhelyekre vonatkozó kutatási engedélyek négyötödét a jelenlegi tulajdonos, vagyis a RosGas segítségével szerezték be, így az nem befolyásolta a társaság 2009-es vételárát.
A Mabofi magyar képviselői azonban lapunkkal most azt közölték: nyolc engedélyt már korábban megszereztek, a többi licencet pedig bár a tulajdonosváltás után kapták meg, de az engedélyeztetéshez szükséges dokumentáció meghatározó részét az EMFESZ eladását megelőzően készítették el és adták be. Így szerintük a gázszolgáltató tulajdonában álló leánycégek értéke már a tavalyi eladás pillanatában megegyezett a 61,4 milliárd forinttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.