Már az újraegyesítést tervezik Szöulban

<p>Míg egy hadihajó elsüllyesztése miatt nemrégiben pattanásig feszült a két Korea viszonya, a déli politikai vezetést ez nem tántorítja el attól, hogy konkrét, hosszú távú tervet készítsen az országegyesítésre.</p>

Zord Gábor László
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már jövőre elfogadhatja a szöuli kormány az újraegyesítés hosszú távú finanszírozásáról szóló tervet – jelentette be tegnap a dél-koreai fővárosban Hjun In-tek, a kabinet miniszteri rangú illetékese. A politikus ugyanakkor hangot adott aggályának, hogy a Csonan korvett elsüllyesztése – amelyet egy nyugati vizsgálóbizottság Észak-Koreának tulajdonított – miatti feszültség enyhítésére tett legutóbbi phenjani lépések nem őszinték.
Bár nyugati elemzők teljességgel irreálisnak vagy legalábbis igen távolinak tartják az újraegyesítést, meglepő módon léteznek még részletekbe menő költségszámítások is. Ezek szerint három évtized alatt mintegy 1,4 billió eurónyi összegbe is kerülhet a folyamat, de más források szerint hárombilliónyi dollárra is rúghat a két Korea perspektivikus egyesítése. A költségszámítások természetesen abból indulnak ki, hogy a kommunista diktatúra által elszegényített északi országrész gazdaságát kell közelíteni az egyik ázsiai gazdasági csodaként emlegetett Dél-Koreához.
Az észak-koreaiak a napokban helyreállították a két országrész légügyi szervei közötti telefonos kapcsolatot, amely a Csonan-incidens óta szünetelt, bár a légi forgalom továbbra sem indulhat újra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.