Már hét halottja van a katasztrófának

Hétre emelkedett az ajkai térségben történt vörösiszapömlés áldozatainak száma. Tegnap a veszprémi kórházban elhunyt egy megsérült idős férfi, Devecser határában pedig megtalálták a hatodik és hetedik halálos áldozatot. A belügyminiszter szerint sokmilliárdos költséggel jár majd a katasztrófa utáni helyreállítás. A Duna elszennyeződésének veszélye, úgy tűnik, elhárult.

MN-összeállítás
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felajánlások. Orbán Viktor miniszterelnök felhívására Soros György bejelentette: az általa elnökölt Nyílt Társadalom Alapítvány egymillió dolláros támogatást nyújt az iszapömlés áldozatainak. A felajánlások folyamatosan érkeznek a károsultak megsegítésére: pénzadomány, házak építése és felújítása, élelmiszer-, tankönyvadomány, halak telepítése is szerepel a vállalások között, de van, aki be is fogadna károsultat. Az E.ON, mint a térség gáz- és áramszolgáltatója, a károsult házak belső hálózatának azonnali átvizsgálását szervezi, és ennek költségeit is vállalja, hogy minél hamarabb fűteni lehessen a lakásokban. Segítséget ajánlott fel Szlovákia és Bulgária is. (MN)


Avörösiszapömlés halálos áldozatainak száma péntek hajnalban emelkedett – előbb – ötre: belehalt sérüléseibe egy 81 éves férfi, akit az ajkai Magyar Imre Kórházból szállítottak át a veszprémi kórházba. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint több mint 150 sérültet láttak el a kórházak az iszapömlés miatt, többen súlyos, életveszélyes állapotban vannak, elsősorban vegyi égési sérülések következtében. A hatodik és hetedik áldozatot – egy idős férfit és egy idős nőt – Devecser határában találták meg. Sajnos lehet áldozat: Kolontár községből a hétfői iszapömlés következtében két nő és egy férfi tűnt el. A speciális mentők és a katasztrófavédelmi egységek a tragédia bekövetkezte óta éjjel-nappal keresik az eltűnteket. Többször átkutatták a Torna-patakot, lecsapolták a halastavat. Ismeretes: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el.
Tegnap egyébként világossá vált, sikerült felszámolni a Duna vörösiszappal való szennyezésének veszélyét. Ezt Szófiában, a bolgár fővárosban tett látogatása során Orbán Viktor jelentette be. „Idejében ellenőrzésünk alá tudtuk vonni a helyzetet, és szennyezett víz nem jut a Dunába” – mondta a kormányfő. Marcalon is jelentősen csökkent a szennyeződés szintje, a fő feladat ennek tartása. Várhatóan a jövő hét végéig tart a szennyezéssel érintett Győr-Moson-Sopron megyei vizek mentén elrendelt halászati, itatási és öntözési tilalom. Ugyanis ekkorra normalizálódik kellően a folyók pH-értéke.
Pintér Sándor belügyminiszter szerint sokmilliárdos nagyságrendű költséggel jár a katasztrófa utáni helyreállítás, az iszap által elöntött terület nagysága már 1016 hektár. A tárcavezető nemzetközitájékoztatóján kiemelte: pillanatnyilag 4000 emberrel és mintegy 300 járművel dolgoznak a kárelhárításon, ennek költségeit egyelőre nem számolják, de feljegyzik. Szerinte az iszapban található veszélyes anyagok jelentős mennyiségben biztosan nem kerülnek a levegőbe, hiszen azt még a kiszáradás előtt el tudják helyezni a tározókban. Az ajkai üzem termelésének felfüggesztése vasárnapig fennmarad, az újraindítás feltétele az, hogy emberi életben és a természetben újabb kár ne keletkezzék. Pintér hangsúlyozta, a katasztrófa nem veszélyezteti az ivóvíz minőségét. Mint mondta, nemcsak környezetvédelmi, hanem építészeti szempontból is soron kívül ellenőrzik a vörösiszap-tározókat, ennek alapján határozzák meg, a későbbiekben milyen erősítésre, kezelésre lehet szükség. A tárcavezető kitért arra is, hogy zajlanak a kihallgatások a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult nyomozásban. Kifejtette: tanúkat keresnek arra, hogyan kezelték a gátakat, a gátak mögé bezúdított vörösiszapot, továbbá milyen karbantartási munkálatokat és hogyan végeztek el. Szeretnének olyan felvételeket is megtekinteni, amelyek bizonyítják, hogy mikor, melyik ponton és hol tört át a gát, mi volt ennek az előidézője.
Ami a kárelhárítást, a helyreállítást illeti: a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken a belterületek megtisztítását követően megkezdik a külterületek mentesítését. Folyamatosan érkeznek lapátokkal az önkéntesek a környező településekről. A térségben 80 rendőr gondoskodik a biztonságról, s a speciális mentők is folytatják az éjszakára felfüggesztett keresést. Munkájukat erősen nehezíti, hogy helyenként még mindig méteres magasságú az iszap, és a keresőkutyákat sem tudják bevetni az eltűntek keresésére. Közben a közeli Halimba polgármestere jelezte, az önkormányzat kedvezményes áron kínál telkeket az iszapkatasztrófa azon károsultjainak, akik el akarnak költözni.
A Groupama Garancia biztosító tegnap befejezte Kolontáron a kárfelmérést, az általa biztosított ingatlanokban több mint 500 milliós kárt állapított meg. Az Aegon kárszakértői előzetesen egymilliárd forintra becsülték ügyfeleik kárát. E biztosítónak az érintett öt településen 600 lakásbiztosítása van. A K&H Biztosító is csatlakozott azokhoz a biztosítókhoz, amelyek annak ellenére, hogy szerintük a lakásbiztosítás alapján nem kötelesek az iszapömlés miatti károk megtérítésére, 150 ezer forintos gyorssegélyt adnak az ügyfeleiknek. Korábban 150 ezer forint gyorssegély folyósítását az Aegon, a Generali, az Allianz, a Groupama, a Garancia és az Union biztosító jelentette be. A Generali-Providencia Biztosító előzetes helyszíni kárfelmérése csaknem 200 millió forintról szól. A kárfelméréssel egyidejűleg már folyósítják a 150 ezer forintos gyorssegélyeket.
Devecser és Kolontár önkormányzata egyébként tegnap alkoholtilalmat rendelt el – tudatta a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Felhívták a figyelmet csalókra is, akik a károsultakra hivatkozva gyűjtenek. A bizottság hangsúlyozta: csak az érintett önkormányzatok (Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely), valamint a Vöröskereszt honlapján megadott számlaszámok a hitelesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.