Már közeleg a szabadulás napja

Talán már október közepén felszínre hozhatják azt a harminchárom chilei bányászt, akik augusztus 5-e óta várnak szabadítóikra a beomlott San José-i arany- és rézbányában. Mindhárom mentőalagutat készítő fúró közel jár a célhoz, s már a helyszínen van az első mentőkabin is, amellyel egy-egy bányász 15-20 perc alatt felhúzható lesz.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chilei haditengerészet üzeméből a hét végén a San José-i bánya bejáratához szállították az első mentőkabint abból a háromból, amely az augusztus 5-én hétszáz méteres mélységben rekedt harminchárom bányász szállítóeszköze lesz – adta hírül az AP. A mentőalagutat készítő fúrók egyre nagyobb tempót diktálnak, s ha sikerül eléggé kiszélesíteniük a mind mélyebbre hatoló furatot, október közepén, november elején kiszabadulhatnak a bányaomlás áldozatai.
A Főnix névre keresztelt, 420 kilogrammos, 1,9 méter magas és 53 centiméter átmérőjű kabint, amely egy acéllemezekkel bélelt acélháló, Laurence Golborne Riveros bányászati miniszter mutatta be. Méretei láttán sokan kétségbe vonták, hogy elfér benne egy bányász, de miután a rokonok közül többen kipróbálhatták az alkalmatosságot, úgy vélték, viszonylag kényelmes.
A miniszter elmondta: a kabinba sűrített levegőt tartalmazó palackokat is elhelyeznek. A negyven százalékban oxigént és hatvan százalékban nitrogént tároló tartályokból kilencven percre elegendő levegő van. Az út 15-20 percnél nem tarthat tovább, ezért ez bőven elegendő. Ám ha a kabin út közben elakadna, az alján lévő vészkijáraton kábel segítségével vissza lehet majd ereszkedni a mélybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.