Medián: Egyre több a derűlátó

Munkatársunktól
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta nem volt olyan magas a derűlátók aránya az ország ügyeit illetően, mint októberben – derül ki a Medián HVG-ben megjelent közvélemény-kutatásából. A kormánypárti szavazók 82 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok, míg az ellenzékiek 62 százalékának ellentétes az álláspontja. Mérték a devizahitellel terheltek véleményét is: bár pesszimizmusuk valamelyest enyhült, még most is 27 százalékuk tartja a közepesnél valószínűbbnek, hogy olyan helyzetbe kerül, amikor már nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket.
A pártok versenyében változatlanul fölényesen vezet a Fidesz– KDNP, de az MSZP hónapról hónapra távolodik a júniusi mélypontról. A kormánypártok előnye a választani tudó biztos szavazók körében több mint háromszoros, 63 százalék, nyár elején azonban még hatszoros volt. Az MSZP támogatottsága 19, a Jobbiké 13, az LMP-é pedig négyszázalékos.
A politikusok népszerűségi rangsorát továbbra is Orbán Viktor vezeti, de május óta csökkenő tendenciával. A szeptemberihez képest két százalékot veszített a kormányfő, most 59 százalékon áll. A második helyezett Schmitt Pál államfő, a harmadik Kósa Lajos (Fidesz). A rangsor első 13 helyén kormánypártiak szerepelnek. A legkedveltebb ellenzéki – 33 százalékos népszerűségi indexszel – Schiffer András (LMP), őt követi 25 százalékkal Mesterházy Attila (MSZP). Bár Szili Katalin már nem szerepel a listán, népszerűségét nem befolyásolta távozása az MSZP-ből: indexe 29 százalékos. Demszky Gábort, az SZDSZ egykori politikusát azonban nem marasztalnák, az őt ismerők mindössze 11 százaléka látná viszont szívesen meghatározó szerepben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.