Megalakulhatnak a médiatestületek

Munkatársunktól
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét összeül ma a médiatanács tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság, mert pénteken nem született döntés a leendő tagokról. A hatályos szabályozás szerint ugyanis az eseti bizottság első körben egyhangú, ha ez nem sikerül, kétharmados támogatással jelölhet tagokat a médiatanácsba. Arról, hogy a jelöltek a tanács tagjaivá válhatnak-e, az Országgyűlés kétharmaddal dönt.
A mai bizottsági ülés után azonban már várhatóan lesznek jelöltek, hiszen a parlamenti arányok érvényesülnek a grémiumban, így a kormánypártiak valószínűleg dűlőre jutnak egymással. A Ház ezek után még ma megválasztja a médiatanács elnökét – Szalai Annamáriát – és tagjait. Ezenkívül várhatóan a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát is megválasztják a képviselők. A parlament ma megkezdi azoknak a jogszabálytervezeteknek a vitáját is, amelyek arról rendelkeznek, hogy a média-közalapítványoktól kerüljön vissza állami tulajdonba a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része. Ezen vagyon kezelését fogja ellátni a Közszolgálati Közalapítvány. Ma elkezdődik a médiaalkotmány általános vitája is. Hozzálátnak a képviselők az adósmentő csomag vitájához is. A kormánypárti előterjesztés szerint a lakáshitelesek évente egy alkalommal előtörleszthetnék tartozásukat, és szintén díjmentesen kérhetnék a futamidő meghosszabbítását is. A javaslat csak a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozik.
A tervezett napirend szerint holnap a legfőbb ügyész jogállására vonatkozó, valamint a kormányhivatalokról szóló törvény általános vitáját is megkezdi a Ház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.