Megállapodás reálbércsökkenésről

Míg a Tesco a válság alatt is extraprofitot termelt, a társaságnál átlagosan háromszázalékos, azaz reálbércsökkenést jelentő bérmegállapodás született. A cég azzal magyarázza az intézkedést, hogy a krízis alatt nem éltek sem az elbocsátás, sem a bércsökkentés eszközével.

Bákonyi Ádám
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltatlan bérmegállapodás született a Tescónál, amely szerint a vállalatnál októbertől átlagosan bruttó háromszázalékos béremelésben részesülnek a dolgozók – tájékoztatta lapunkat Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke hangsúlyozta, a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves adatai szerint az idén átlagosan 5,9 százalékos volt az infláció, azaz a mostani megállapodás közel háromszázalékos reálbérveszteséget jelent a multinacionális cég munkavállalói számára.
– Az emelés mértéke azért is méltatlan, mert a Tesco a válság alatt is extraprofitot termelt, azaz a munkavállalók igencsak jól végzik a dolgukat – mondta Bubenkó Csaba. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy cég, amely hatvanmilliárd forintnyi adó befizetése mellett 602 milliárd forintról 638,4 milliárdra növelte nyereségét tavaly, dolgozói számára még keresetük reálértékének megtartását sem biztosítja. Egyik áprilisi közleményében maga a cég is úgy fogalmazott, hogy „a gazdasági válság okozta kihívások ellenére a magyarországi Tescónak az elmúlt évben is sikerült megfelelnie az elvárásoknak és megtartani piacvezető pozícióját. A cég folytatta beruházásait országszerte, és a már meglévő húszezer dolgozóján felül további közel kétezer embernek teremtett munkalehetőséget”. A Tesco idén harminc új üzlet nyitását tervezi.
– Másoktól eltérően a válság alatt a Tescónál nem voltak elbocsátások, munkahelyek megszüntetése, sem bércsökkentés – indokolta a háromszázalékos béremelés hátterét Iglódi-Csató Judit. A vállalat kommunikációs vezetője szerint ez a bérintézkedés messze meghaladja a szektorban tapasztaltakat, ahol fele ennyi, vagy semmiféle béremelés nem történt idén. Mindemellett a társaság megtartotta és bővítette is a béren kívüli juttatásokat, kettőről évi négy alkalomra növelte a dolgozók tízszázalékos vásárlási kedvezményét is. A cég vezetése csak kétszázalékos béremelésben részesül – mondta Iglódi-Csató Judit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.