Megcsillan-e a tavalyi Rubin?

Munkatársunktól
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés olyan csapat akad Európában, amely ellen a Barcelonának az elmúlt évek eredményei miatt törlesztenivalója van. A Rubin Kazany az egyik. A katalán klub a labdarúgó Bajnokok Ligája előző kiírásában szintén egy csoportba került az orosz együttessel, s az idegenbeli gól nélküli döntetlen után hazai pályán 2-1-re kikapott tőle. A negyedik forduló után az F csoportban érett a meglepetés, hiszen az Internazionale is botladozott, a végére mégis érvényesült a papírforma. A Barca a 2010–2011-es BL-idényt csúcsformában kezdte, a D csoport első fordulójában 5-1-re elgázolta a Panathinaikoszt, s a végeredmény még nem is tükrözi azt a fölényt és könnyedséget, ahogy a 2009. évi győztes futballozott. Igaz, azon a meccsen Lionel Messi ihletett játékkal szórakoztatta a katalán nézőket, ma viszont kérdéses a szereplése. Sérülése szépen gyógyul, be is nevezték az összecsapásra, Josep Guardiola vezetőedző tiszte eldönteni, érdemes-e úgy bevetni, hogy nincs százszázalékos állapotban. A Barca a hét végén megmutatta, hogy az ördöngös argentin nélkül is boldogul, spanyol bajnokin 3-1-re nyert Bilbaóban. A kazanyiaknál mindenki harcra kész, Cesar Navas is letöltötte az eltiltását – igen, Oroszországban van spanyol légiós is, még ha ez nem is általános jelenség. A Rubinnak az idén jó esélye lehet a továbbjutásra, ám rosszul, 1-0-s koppenhágai vereséggel kezdte a sorozatot. Christian Noboa, az együttes ecuadori középpályása bízik a bravúros folytatásban: „A tavalyi döntetlen és győzelem már történelem. Egy éve megleptük az egész világot, miért ne lehetnénk képesek erre most is?”
Magyar szempontból a Valencia–Manchester United találkozó a második forduló rangadója, hiszen Kassai Viktor vezérletével magyar bírói hatos fogat dirigálja a mecscset. A Manchester rossz előjelekkel várja az összecsapást. Az első fordulóban hazai pályán nem bírt a Rangersszel, rosszul sikerült a főpróbája, a hét végén a Premier League-ben 2-2-t játszott a Boltonnal, ráadásul Wayne Rooney és Ryan Giggs megsérült. A Valenciát viszont feszíti az önbizalom. A Barcelona és a Real Madrid előtt vezeti a spanyol bajnokságot, a BL-t pedig 4-0-s bursai gázolással kezdte.
Az A csoportban az első forduló után négyes holtverseny van, hiszen a Twente–Internazionale és a Bremen–Tottenham mérkőzés is 2-2-s döntetlenre végződött. Ma házigazdaként az Inter és a Tottenham is esélyesebb a győzelemre a Werder, illetve a Twente ellen.
A B csoportban a Benfica és a Lyon tűnik favoritnak, bár előzetesen sokan a Schalkét nevezték volna meg, ám a gelsenkircheniek a Bundesligában csak az ötödik fordulóban szerezték meg első pontjaikat, s a BL-ben is vereséggel (Lyonban 1-0-ra) rajtoltak.

BL-csoportkör, 2. forduló. Mai program. A csoport: Tottenham– Twente, Internazionale–Werder Bremen; B csoport: Schalke–Benfica, Hapoel Tel Aviv–Lyon; C csoport: Valencia–Manchester United, Glasgow Rangers–Bursaspor; D csoport: Rubin Kazany–Barcelona, Panathinaikosz–Köbenhavn. (A kazanyi meccs 18.30-kor, a többi 20.45-kor kezdődik.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.