Megszépült a hajósi kastély

Tölgyesi Gábor
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fotó: Székelyhidi Balázs„ title=”Fotó: Székelyhidi Balázs„ hspace=”5„ width=”350„ height=”284„ align=”left„ />Milyen a homoki bor, hogyan folyt egy tizenkilencedik századi vadászat az Alföldön, miként éltek egykor a főurak, vagy milyen sokszínű a hajósi búcsú? – mindezekre választ lehet majd találni a hajósi érseki kastély termeiben. Bács-Kiskun megye legrégebbi kastélya tegnap régi pompájában nyitotta meg kapuit. A Dél-alföldi operatív program keretében 563 millió forintból – ennek 84 százaléka európai uniós támogatás – alig egy év alatt rekonstruálták a barokk stílusú főúri lakot és melléképületét, tették állandó és időszaki kiállításokra is alkalmassá, továbbá megszépült a parkja is. A barokk stílusú kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára – a Hajós környéki erdőségek igen gazdagok voltak vadban. Gróf Batthyány József érsek 1766–67-ben bővítette ki az épületet, amely ekkor nyerte el mai formáját. A kastélyt 1907–08-ban alakították árvaházzá, később nevelőotthon lett, majd üresen állt. A hajósi volt érseki kastély felújítása a hazai kastélyprogramban az első teljes siker – a környék kortárs képzőművészeinek is bemutatkozási lehetőséget fog adni. (Tölgyesi

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.