Megtorpanó férfiak, szárnyaló hölgyek

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férficsapatunk lendülete tegnap megtört az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló sakkolimpián. Az eddigi öt győzelem, közte az Oroszország elleni szombati bravúr után a hatodik fordulóban 3-1-re kikapott a második kiemelt Ukrajnától. Hölgyeink azonban szenzációst sikert arattak, 4-0-ra kiütötték az előzetes rangsorban tizedikként közvetlen mögöttük következő Lengyelországot.
Lékó Péternek elegendő volt egyetlen pontatlanság ahhoz, hogy elvérezzen Vaszilij Ivancsukkal szemben. A sötét figurákat vezetve a 22. lépésben hibázott, ami után az ukrán nagymester támadása átütött. Lékó dupla izolált gyalog vállalása árán csak átmenetileg tudott megmenekülni, de a szellőssé vált védelmét könnyedén áthatolta az ellenfele. Ivancsuk eddig öt partit játszott az olimpián, mind az ötöt megnyerte, még ha bennünket ez most nem is vigasztal. Berkes Ferenc és Almási Zoltán már első táblásunk veresége előtt remizett, így annak csak a személyes lélektan szempontjából volt jelentősége, hogy Polgár Judit sem tudta tartani az állását Pavel Eljanovval szemben. Bár más megnyitás szerint haladt, a partija sok hasonlóságot mutatott Lékóéval. Ő is sötéttel játszott, eleinte tartva az egyensúlyt, ám súlyos időzavarba került, s egyetlen megingás (a 26. lépésben) a vesztét okozta. Csapatunk hatos holtversenyben a negyedik helyen áll, s ma a brazilok ellen javíthat.
A nők szebbnél szebb partikban fektették kétvállra a lengyeleket, örömteli, hogy az első fordulóban még lámpalázasan játszott Gara Tícia is belelendült. Együttesünk magasan a várakozás felett teljesítve a második helyen áll, s ma az éllovas orosz A csapattal csap össze.

Sakkolimpia, 6. forduló. Férfiak: Ukrajna–Magyarország 3-1 (Ivancsuk–Lékó 1-0, Almási–Ponomarjov döntetlen, Eljanov–Polgár 1-0, Berkes–Jefimenko döntetlen). Nők: Magyarország–Lengyelország 4-0 (Trang–Socko 1-0, Zawadzka–Mádl 0-1, Vajda–Majdan-Gajewska 1-0, Dworakowska– Gara T. 0-1).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.