Megugrott az áramtőzsde forgalma

Dékány Lóránt
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 41 százalékkal nőtt a magyar áramtőzsde forgalma szeptemberben augusztushoz képest – közölte a parkettet üzemeltető HUPX. Mint írták, augusztusban csaknem 50 ezer megawattóra fordult meg a szervezett villamosenergia-piacon, a múlt hónapban viszont a mennyiség kis híján átlépte a 70 ezer megawattórát is.
Szeptember 30-án 16 tagot számlált a HUPX kereskedési rendszere. A társaság emellett kiemelte: az áramtőzsde az első kereskedési nap óta eltelt időszak minden napjának minden órájára tudott referenciaárat adni, a tarifa pedig továbbra is együtt mozgott más villamosenergia-piacok átlagárával.
Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója úgy fogalmazott: „a magyar szervezett villamosenergia-piac jegyzésárai az elmúlt időszakban hasonló tendenciát mutattak a német, az osztrák, a svájci és a szlovák tőzsdék áraival”. Az elmúlt hét napban Németországban az úgynevezett zsinórtermék átlagára megawattóránként 40 és 53 euró között mozgott. Franciaországban ugyanez 39 és 53 euró, Svájcban pedig 42 és 53 euró között változott. A HUPX-on ebben az időszakban a két szélső érték 46 és 52 euró volt.
A vezérigazgató hozzáfűzte, dolgoznak az új termékek bevezetésének előkészítésén, amelynek részeként hamarosan újabb konzultációt kezdeményeznek a jelenlegi és leendő partnerek körében. Megjegyezte, bíznak abban, hogy az eddigi pozitív tapasztalatok hatására hamarosan bővülni fog a regisztrált kereskedők köre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.