Megújuló lakáskassza

A takarékoskodók a korábbi 6,7 millió helyett több mint nyolcmillió forinttal finanszírozhatják lakásvásárlásukat a második akcióterv új szabályai szerint, s a lakáskasszákban igénybe vehető állami támogatás is 720 ezer forintra nő.

Hajdú Péter
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi 576 ezer forinttal szemben akár 720 ezer forint állami támogatáshoz is juthatnak a lakás-takarékpénztárak ügyfelei a második akcióterv pénztárakat érintő változtatásainak köszönhetően – mondta lapunknak Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskaszsza Zrt. vezérigazgatója. Ha például korábban valaki nyolc évig havi húszezer forintot fizetett be számlájára, akkor legfeljebb 576 ezer forintos állami támogatás kapott. Az új szabályok szerint engedélyezett tíz év alatt viszont 720 ezer forinthoz juthat. Ez a növekedés azért fontos, mert a megtakarítás és az ezt megfejelő állami támogatás adja a felvehető 3,9 százalékos, kedvezményes, fix kamatozású hitel alapját. Ha valaki az állami támogatással együtt eddig nyolc év alatt megspórolt 2 760 000 forintot, az 3 900 000 forintnyi kedvezményes kölcsönhöz jutott. A változtatásoknak köszönhetően ez az összeg a jövőben negyedével növekedne, és elérheti akár a nyolcmillió forintot is.
– Még jelentősebb változás, hogy a lakossági számlákon lévő összegből nyújtható áthidaló kölcsön nagysága jelentősen megemelkedik – fejtegette a vezérigazgató. – Ezt a kölcsönt eddig vagy a szerződéskötéskor lehetett igényelni, vagy két év takarékoskodás után. Az első esetben a pénztárban elhelyezett betétek öt, az utóbbiban húsz százaléka erejéig adhatott hitelt a lakáskassza. Mostantól viszont az áthidaló kölcsönre a teljes betétállomány 75 százalékát használhatják. A harmadik jelentős könnyítés, hogy a közeli rokonok egymás között szabadon használhatják fel megtakarításaikat. Korábban ha egy szülő a gyermeke nevére kötött számlán gyűjtött összeget a saját családi házra költötte, gyámhatósági hozzájárulásra volt szükség, ami lelassította a beruházást. Ez a kötelezettség most megszűnik. A vezérigazgató hangsúlyozta: sokan nem tudják, hogy a lakás-takarékpénztári számlán összegyűjtött pénz sokféle lakás célú beruházásra felhasználható; új és használt lakás építésére, vásárlására, felújítására és korszerűsítésére is.
Gergely Károly azt is elmondta, hogy az általuk kihelyezett összeg tavaly 15, az idén várhatóan 30, jövőre pedig akár 80-100 százalékkal is magasabb lehet az előző évi kölcsönök nagyságánál. S miután hazánkban a lakosság alig 12 százalékának van lakás-takarékszámlája, szemben a németek 38, illetve a csehek 55 százalékos arányával, még bőven van fejlődési lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.