Menesztette Medvegyev Moszkva első emberét

Mint az várható volt, az orosz államfő pontot tett a Luzskov-ügy végére. Dmitrij Medvegyev bizalomvesztéssel indokolva döntését, rendeleti úton azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből a Moszkvát 18 éve irányító Jurij Luzskovot, a Szovjetunió felbomlása után hatalomba került orosz elit egyik utolsó nagyágyúját.

Stier Gábor
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai útja sem zavarta az orosz elnököt abban, hogy aláírja az egyre kellemetlenebbé váló moszkvai polgármester leváltásáról szóló rendeletet. Valójában nem is nagyon húzhatta tovább a döntést, hiszen minden egyes nap késlekedés Medvegyev tekintélyét rombolta volna. Miután az egyhetes gondolkodási idő leteltével, ausztriai pihenéséből visszatérve a polgármester lényegében elutasítva a Kreml ajánlatát nem mondott le önként, a válasz egy napon belül megérkezett. Luzskov előzőleg többször is bírálta Medvegyevet, amit a Kremlben úgy értékeltek, hogy éket akar verni az államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök közé. Várható eltávolítása egy ideje már nyílt titok volt, miután két televíziós csatorna élesen bíráló hangvételű, nyílt vádakat tartalmazó dokumentumfilmeket készített és vetített róla, ami csakis felsőbb hozzájárulással volt lehetséges. Luzskov helyzetét az sem könnyítette meg, hogy hosszú ideje korrupcióval vádolták.
A döntés önmagában tehát nem meglepetés, jóval inkább annak mikéntje. Nyilvánvaló alkudozás folyt a felek között, s ha Luzskov hajlandó lett volna önként távozni, akkor csapatának valamely tagja vehette volna át a helyét, míg ő maga jól jövedelmező, kényelmes állást, például felsőházi tagságot kaphatott volna. Így viszont kívülről kerülhet majd új vezető Moszkva élére. Szakértők szerint sok tekintetben irányadó lehet, hogy az új ember Putyin vagy Medvegyev környezetéből kerül majd ki. Az orosz elnök határozottságát és önállóságát demonstrálva nem véletlenül szögezte le azonnal, hogy ő dönt majd arról, ki lesz az új polgármester. Megfigyelők azért úgy vélik, hogy Luzskov eltávolítása Medvegyev és Putyin közös döntése volt, amit az is alátámasztani látszik, hogy a kormányfő vezette Egységes Oroszország Párt elnöke is kihátrált a polgármester mögül. Putyin úgy fogalmazott: Luzskovnak időben ki kellett volna békülnie az államfővel.
Miután többen utaltak rá, hogy Luzskov nem tarthatja meg a pártban betöltött tisztségét, a politikus tegnap bejelentette kilépését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.