Méregdrága nemesfémek

Történelmi csúcsra jutott tegnap az arany ára, míg az ezüsté harmincéves rekordot döntött meg a napokban. Szakértők szerint a nemesfémek tovább drágulhatnak. Amennyiben a világgazdaság továbbra is ingatag lábakon áll, unciánként 1500 dolláros aranyár sem elképzelhetetlen.

Munkatársunktól
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbinál magasabbra, 1300 dollárra emelkedett tegnap az arany unciánkénti ára. A világ legnagyobb aranybányászati társasága, a Barrick Gold Corporation szerint az erősödésnek még koránt sincs vége, a nemesfém értéke jövőre akár 1500 dollár fölé is felkúszhat. A nyolcvanas évek elején az infláció hatásával kiigazítva 2300 dollárba került az arany, így aztán bőven lehet még tere a drágulásnak. – A világpolitikai feszültségek és a szűnni nem akaró államadósság-válság miatt jóval több érv szól a vásárlás mellett, mint amennyi ok az eladásra volna – idézte a távirati iroda Jamie Sokalskyt, a társaság pénzügyi igazgatóját. A londoni arany- és ezüst-nagykereskedelmi piac tagjai átlagosan 1406 dolláros aranyárat várnak 2011. szeptember végére.
A befektetési menedékként számon tartott arany iránti kereslet a világméretű pénzügyi válság mélyülésével meredeken emelkedni kezdett. Jelenleg a világgazdasággal kapcsolatos bizonytalanság mellett a dollár gyengülése hajtja fölfelé a nemesfém árát. Augusztus óta több mint tíz százalékkal drágult az arany, miután csalódást keltő adatok egész sora jelent meg az amerikai gazdaság állapotáról, és a romló kilátások az ezüst árát is megemelték; az ugyancsak befektetési menedéknek tartott nemesfém a múlt héten harmincéves csúcsát döntötte meg, így az ára jelenleg 21,5 dollár közelében jár.
Kőrös Gábor, a Solar Capital szakértője lapunknak elmondta: egyelőre semmi nem utal arra, hogy megtörik az arany erősödése. Az árfolyam eddig nagyon stabil volt, augusztus elejétől lényegében folyamatosan emelkedik, és a drágulást a részvénypiac ingadozásai sem zavarták meg. Az elemző ugyanakkor az ezüst esetében valószínűbbnek tartja a gyengülést. – Az ezüst még meredekebben tört felfelé mint az arany, ám épp
emiatt valószínűbbnek tűnik a trend megfordulása – jegyezte meg Kőrös Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.