Mielőbb versenyképessé tennék a vidéket

Október közepén bocsátja társadalmi vitára a vidék felemelkedését szolgáló Leader program átalakításával kapcsolatos terveket a Vidékfejlesztési Minisztérium – derült ki a magyar vidék napja tegnapi nyitórendezvényén. Míg a lengyelek a 2013-ig tartó hétéves uniós költségvetési forrásoknak csak 28 százalékát költötték el félidőre, addig a szocialista kormány jóvoltából hazánk már a 80 százalékát eltapsolta.

Dénes Zoltán
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Város és vidék közös sorson osztozik, utóbbi gerince pedig a mezőgazdaság – idézte a vidéki térségek európai kartáját Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az idén harmadik alkalommal megrendezett magyar vidék napján tartott tegnapi előadásában. Megerősítette, hogy a kormány a helyi termelés és értékesítés feltételeinek javítását, ezáltal a vidék versenyképességének megteremtését tartja elsődleges feladatának. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2013-ig megszabott hétéves uniós költségvetési keretünk kétharmadát az előző kormány már lekötötte, vagyis a mostani kabinet mozgástere igencsak szűkre szabott, s az eddig elköltött milliárdok nem javítottak a vidéken élők helyzetén.
A rendezvényen Artur Lawniczak, a lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős magyar államtitkár a két ország együttműködési szándékáról írt alá megállapodást. Főként az úgynevezett Leader-közösségek együttműködését szeretnék előmozdítani, s ezen belül a helyi termelők, önkormányzatok és civil szervezetek egymásra találását támogatnák. Artur Lawniczak az unió közös agrárpolitikájával kapcsolatban – amelynek felülvizsgálata folyamatban van – azon reményének adott hangot, hogy a kelet-közép-európai országok együttesen fellépnek a közösségben. Elfogadhatatlan, hogy az új tagállamokkal szemben a régiek nagyobb támogatásban részesíthetik termelőiket. Kérdésünkre arról is beszámolt, hogy Lengyelország a 2007–2013-as uniós költségvetési periódusban megnyíló források 28 százalékát költötte el, és 62 százalékára rendelkezik aláírt szerződésekkel. Hozzátette: nem a sok pénz gyors elköltse a cél, hanem hogy a forrásokkal minél több munkahely teremtődjék, s tartós értéket teremtő beruházások szülessenek. V. Németh Zsolt kitért arra, hogy október közepén bocsátják társadalmi vitára azt a munkaanyagot, amely a Leader program átvizsgálásáról született a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Mint mondta, a Leader akcióprogramban a helyi igényeknek jobban megfelelő projekteket akarnak támogatni. A pályáztatási és elbírálási időt pedig a jelenlegi felére csökkentenék. Az elsősorban a kommunikáció és az együttműködés kiépítését segítő, önkéntes alapon létrejött Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot összekapcsolják a Leader programmal, 31 fős elnökségét pedig 13-ra csökkentik. Az átalakítást azzal indokolta, hogy az unióban kifogástalanul működő, alulról szerveződve létrejött Leader-hálózat hazánkban a szocialista kormány ügyködése miatt „csak az eredeti paródiájaként” kezdett ténykedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.