Milánói forró sarkantyúk

Ballai Attila
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafa Benitez ott ült a Liverpool kispadján 2005. május 25-én Isztambulban, a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjén, és bizonyára alig hitt a szemének. Csapata ugyanis szünetre 3-0-s hátrányba került a Milannal szemben, ám már a 60. percre 3-3-ra egyenlített, és végül büntetőpárbajban megszerezte a trófeát.
Ugyanez a Rafa Benitez 2010. október 20-án már az Internazionalét dirigálta a Tottenham Hotspurs elleni, hazai BL-csoportmeccsen, és riadtan észlelhette, hogy kísért a múlt: a milánóiak most 4-0-ra húztak el az első félidőben – a 14. percben 3-0 állt a táblán, ráadásul a második gól előtti tizenegyes miatt a londoniak kapusát, Heurelho Gomest kiállították –, az angolok azonban a 91. percben 4-3-ra zárkóztak vissza a 21 esztendős Gareth Bale mesterhármasával. Spur magyarul többek között anynyit tesz, sarkantyú – a forró sarkantyú bizony ott volt Benitez és az Inter oldalában. Itt azonban megszakadt az ötéves párhuzam, a hazaiak 4-3-ra nyertek. Ám hogy még napjaink csúcsfutballja sem tisztán eredménycentrikus, azt a reakciók is bizonyítják: a győztest kifütyülték, a vesztes megdicsőült.
Harry Redknapp ’Spurs-menedzser mégis becsülendő őszinteséggel mondta: „Hazudnék, ha azt állítanám, 4-1-nél abban bíztam, jön még 4-3 is. Emberhátrányban valószínűbbnek tűnt, hogy akár hét, nyolc, kilenc lehet a vége. Ennek ellenére pályán hagytam a két szélsőt és Crouchot is, amit pedig Gareth Bale produkált, ahhoz foghatót pillanatnyilag kevesen tudnak a világon.” Benitez ehhez képest beérte a szokásos klisével: „Csodálatosan játszottunk az első félidőben, szünet után viszont kiengedtünk, talán már a vasárnapi bajnoki mérkőzésünkre gondolva. Fontos győzelmet arattunk, de a hibáinkból tanulnunk kell.”
A játéknap krónikájához tartozik még a két szuperklub győzelme, a Barcelona Messi duplájával küldte haza a dán FCK-t, a Manchester United pedig Nani góljával birkózta le a még mindig pont nélküli török Bursasport. A keddi százszázalékosok (Arsenal, Chelsea, Bayern München, Real Madrid) mellé szerdán csupán a francia Lyon csatlakozott, a nap hőse mégis a Tottenham volt. Ettől persze még úgy kieshet, hogy ihaj.

BL-csoportkör, 3. forduló. A csoport: Twente–Bremen 1-1, Inter–Tottenham 4-3; az állás: 1. Inter 7, 2. Tottenham 4, 3. Twente 2 (4-7), 4. Bremen 2 (3-7). B csoport: Lyon–Benfica 2-0, Schalke– Hapoel Tel Aviv 3-1; az állás: 1. Lyon 9, 2. Schalke 6, 3. Benfica 3, 4. Hapoel Tel Aviv 0. C csoport: Rangers–Valencia 1-1, Manchester United–Bursaspor 1-0,; az állás: 1. MU 7, 2. Rangers 5, 3. Valencia 4, 4. Bursaspor 0. D csoport: Barcelona–FC Köbenhavn 2-0, Panathinaikosz–Rubin Kazany 0-0; az állás: 1. Barcelona 7, 2. FCK 6, 3. Kazany 2, 4. Panathinaikosz 1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.