Milliárdokat csaltak el a számlagyárral

Az eddigi adatok szerint csaknem négymilliárd forint adó megfizetését kerülték el egy számlagyár működtetői, kilenc ember már előzetesben van. A gyanúsítottak egyike, az olimpiai bajnok birkózó, Növényi Norbert szabadlábon védekezik.

Csibra Tibor
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négymilliárd forintos adócsalás és magánokirat-hamisítás ügyében indított vizsgálatot a napokban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), a számlagyár öt év alatt 15 milliárdos nagyságrendben fogadott be fiktív bizonylatokat, az ügynek jelenleg tizennyolc gyanúsítottja van. A szövevényes bűncselekmény-sorozat felderítését a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága végzi, az eddigi adatok szerint legalább száz cég érintett azokban – tudtuk meg Sipos Jenőtől, a testület szóvivőjétől. A számlagyárat színesfém-kereskedő vállalkozások szervezték, a legtöbb hasonló tevékenységi körrel bejegyzett vállalatot később már csak a valótlan, teljesítés nélküli munkák igazolására hozták létre a gyanúsítottak. Ezek nem végeztek sem szolgáltató, sem üzleti tevékenységet. A vámosok egy zöldségkereskedés ellen is eljárást indítottak, az a gyanú szerint szintén olyan fiktív számlákat fogadott be, amelyek segítségével – illegálisan – 420 millió forinttal csökkentette adófizetési kötelezettségét. Sipos Jenő lapunk kérdésére nem cáfolta, hogy utóbbi cég az 1980-as moszkvai olimpia birkózó bajnoka, Növényi Norbert érdekeltségébe tartozik. A nyomozás eddigi adatai szerint az egykori sportoló tavaly óta vett részt a csoport által elkövetett bűncselekményekben. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még javában tart, egyik célja feltérképezni azt, hogy kinek milyen szerepe volt a számlagyár működtetésében. A vámnyomozók eddig 3,8 milliárd forintos adócsalást állapítottak meg, de még bővülhet a gyanúsítottak köre, és a bűncselekmények száma is az ügyekben. A hatóság kétszáz munkatársa ötven helyen csapott le egy időben a napokban, házkutatásokat tartottak, 18 gyanúsítottat állítottak elő, közülük 12-en őrizetben, 9-en előzetes letartóztatásban, hárman pedig házi őrizetben vannak. Lapunk úgy tudja, Növényi Norbert jelenleg szabadlábon védekezik. A VPOP zároltatta a terheltek bankszámláit, és készpénzt is lefoglaltak. A kárból eddig 128 millió forintot sikerült visszaszerezni. Nem zárható ki a pénzmosás bűntette, és elképzelhető, hogy az érintetteket bűnszervezet létrehozásával is meggyanúsítják. A kár megtérülése érdekében a VPOP más vagyontárgyakat, ingatlanokat is zár alá helyezhet.
Sipos Jenő hozzátette: a hasonló bűncselekmények elkövetői általában jól szervezetten követik el tetteiket, a revizorok sokszor csak évek múltán, az adóbevallási kötelezettségek és a számlamozgások összehasonlításából tudnak következtetni azokra. Az 53 éves Növényi Norbert egy zöldségek export-importjával foglalkozó cégnél dolgozik, szállít az unióba, így a nyomozás szálai külföldre is elvezethetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.