Mindenki egy hajóban evez

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szervezésében kétnapos konferencián elemezték az informatikai, távközlési és elektronikai vállalkozások vezetői, valamint a kormányzat képviselői annak lehetőségeit, miként járulhat hozzá Magyarország sikeréhez a szektor. A rendezvényen Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár hangsúlyozta: a kormány számít az új jogszabályok megalkotásában és a munkahelyteremtésben a szakmára.

Bodacz Péter
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív ösztönzők bevezetésével és a bürokratikus akadályok lebontásával komoly esély nyílik arra, hogy az infokommunikációs ágazat a magyar gazdaság, ezenbelül pedig a szolgáltatási szektor motorjává váljon. Ezen az úton teremthető még több munkahely, így az informatikai vállalkozások képesek lesznek újabb foglalkoztatottak, további magasan képzett munkaerő alkalmazására – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Menta 2010 – Sikeres infokommunikáció Magyarország sikerességéért elnevezésű konferenciájának nyitó előadásán. Nyitrai Zsolt szavai szerint a szakminisztérium az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének megújításában is számít a szakmai szervezetek, piaci szereplők véleményére. Mint hangsúlyozta, az átfogó módosításra azért van szükség, hogy Magyarország lépést tudjon tartani a technológiai és piaci fejlődéssel, lehetőség nyíljon az újgenerációs hálózatok beruházásösztönzésére, egységesüljenek a frekvenciagazdálkodásra vonatkozó szabályok, és hogy kellőképpen érvényesüljenek a fogyasztóvédelmi szempontok, különös tekintettel a fogyatékkal élők jogaira. – Számítunk az iparági szereplők széles körű, aktív részvételére a jogszabályok megújításában, ezért októberben több tematikus konzultációt tartunk az érdekeltek véleményének megismerése céljából – fogalmazott Nyitrai, aki szerint a 2003-ban elfogadott elektronikus hírközlésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei az elmúlt hét év jogalkalmazási tapasztalatai tükrében is megérettek a módosításra.
A foglalkoztatási helyzet javításának lehetőségeit hangsúlyozta Laufer Tamás, az IVSZ elnöke is, aki szerint az egymillió új munkahely megteremtésében az informatikai készségek létrehozásának és növelésének kiemelkedő jelentősége van. A szakember úgy látja, ezen készség és tudás birtokában lehet tartósan és támogatások nélkül növelni a munkavállalók táborát. Laufer a szervezet elmúlt időszakban elért eredményei közül kiemelte a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal történt megállapodás főbb elemeit. Eszerint az IVSZ a jövőben részt vesz a kiemelt termékek, valamint az elektronikus közbeszerzési stratégia meghatározásában. Rövidesen tárgyalások kezdődnek továbbá az IVSZ védjegy használatáról a szállítói minősítések alkalmazásában a központi közbeszerzések során. Laufer a szövetség előtt álló fontos feladatként jelölte ki a kockázatitőke-társaságokkal történő szorosabb együttműködést. Ennek érdekében egy munkacsoportot hoznak létre az IVSZ-n belül, hogy a hazai vállalkozások is hasonló eszközökkel és forrásokkal rendelkezhessenek, mint versenytársaik a nemzetközi piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.