Múzeumnegyed a sínek fölött?

R. Kiss Kornélia
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta foglalkoztatja a közvéleményt a Nyugati pályaudvar mögötti, sínek kusza hálózatával borított, egymástól városrészeket elválasztó sivár terület sorsa. Akár múzeumi negyed is épülhetne a sínrengetegre – hangzott el a Múzeum Café szerkesztősége által csütörtökön rendezett vitán, ahol a folyóirat korábbi számában megjelent vélemények a valóságban is ütközhettek. A múzeumi negyed ötlete Finta József építész nevéhez kötődik, ő úgy véli, olyan problémákat is megoldana, mint a helyszűkében működő Néprajzi Múzeum új épületbe költöztetése. Muzeológust egyelőre nem vontak be a vitába, hiszen az, hogy valójában hogyan hasznosul a terület, még távolról sincs eldöntve. Az is kérdéses, milyen múzeumot lenne szerencsés egy esetleges új kulturális komplexumba telepíteni – vélte Martos Gábor, a Múzeum Café főszerkesztője. A szintén építész Szemerey Samu és a „külső szemként” meghívott Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője főként a kultúra mesterséges koncentrálásának helyességét vitatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.