Napi sajtószemle

MN
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FT.com
A NATO ugyan nincs az összeomlás szélén, de a politikai akarat hiányában semmiféle stratégiai koncepció nem állíthatja meg a szervezet csúszását és eljelentéktelenedését, fogalmaz az észak-atlanti szövetség jövőjéről a brit globális lap. Mint a szemleíró, Philip Stevens fogalmaz, a NATO-ra a reális veszélyt belső problémái jelentik. Így az, hogy Európa nem akarja finanszírozni saját biztonságát, Amerika pedig növekvő közönnyel nézi gyenge szövetségeseinek tanácstalanságát.


FOREIGN POLICY
A NATO kétségkívül a modernkori történelem legsikeresebb katonapolitikai szövetsége. Egyetlen lövés nélkül elérte fő célját, s a hidegháború után is talált új célokat, ennek ellenére, elveszítve jelentőségét, nincs jövője, állapítja meg elemzésében a külpolitikai folyóirat.


guardian.co.uk
Egy 58 éves malajziai asztrofizikus nőt, Mazlan Othmant nevezné ki az ENSZ az emberiség földön kívüli kapcsolataiért felelős nagykövetének – írta a brit baloldali napilap. A világsajtóban megjelenő hírt Othman egyelőre nem erősítette meg. Információk szerint a nagykövet feladata lenne például a Földre látogató értelmes lényekkel való kapcsolattartás. Othman egyébként újratárgyalná az 1967-es világűregyezményt, és a szerződésben foglaltakhoz képest sokkal barátságosabb hangot ütne meg a földönkívüliekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.