Napi sajtószemle

MN
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse
A vízummentesség megszüntetésének fenyegetésével gyakorolt nyomást Ausztriára az Egyesült Államok egy adatcsere-megállapodás ügyében – állítja tegnapi számában a liberális osztrák napilap. Bécsi külügyi forrásaik szerint Washington az év végéig adott haladékot a megállapodás aláírására. Az osztrák kérések teljesültek, így a szerződésről parlamenti szavazást tartanak. Az adatcsere kapcsán több uniós tagállam – Hollandia, Németország, Franciaország – is hangot adott kételyeinek. A még a Bush-kormányzat alatt bevezetett program részeként ugyanis a vízummentességet élvező országoknak hozzáférhetővé kell tenniük DNS- és ujjlenyomat-adatbankjukat az amerikai hatóságok számára, ám sokak szerint kérdéses, hogy ha valaki alaptalanul kerül rendőrségi nyilvántartásba, akkor az adatait később az Egyesült Államokban is törlik-e.

The Daily Telegraph
A brit napilap idén is összeállította Nagy-Britannia száz legbefolyásosabb baloldali közéleti személyiségének listáját. A felsorolásban megtalálható az egyszerű háziasszonyoktól kezdve újságírókon, bloggereken keresztül mindenki, az aranyérmet besöprő Ed Milibandig, a Munkáspárt újdonsült vezetőjéig. Helyett kapott a listán Phil Collins, a brit konzervatív The Times újságírója, illetve a baloldali The Guardian napilap és hetilapja, az Observer több szerkesztője is. Tony Blair újra az élre tört, csak eggyel maradt le a dobogóról. Gordon Brown volt kormányfő a 12. helyen szerepel.

Associated Press
Izraeli katonák órákig fogva tartották és durván bántalmazták azt a hét zsidó békeaktivistát, akik vitorlásukkal igyekeztek megtörni a Gázai övezet izraeli blokádját – erről az egyik békeaktivista, Jonatan Sapira nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek. A vitorlást kedden tartóztatta fel az izraeli haditengerészet. – A katonák nagyon durvák voltak velünk, bár nem öltek meg minket, mint a palesztinokat és a mozlimokat. Sokkolót használtak, és erőszakosan tartottak fogva – idézte fivérét Itamar Sapira.

guardian.co.uk
Dél-Afrika bojkottja Izrael ellen címmel a brit baloldali napilap arról írt, hogy mintegy száz akadémikus, egyetemi tanár, illetve az afrikai országban köztiszteletben álló személyiség csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amely elítéli Izraelnek a Gázai övezetben folytatott politikáját, egyben bírálja a johannesburgi egyetemet, amely együttműködik a Negev sivatagban tevékenykedő Ben-Gurion Egyetemmel.

NTAPTACC
Rövid időn belül ellátogatok a Kuril-szigetekre – idézte Dmitrij Medvegyev államfőt az orosz hírügynökség. A tervezett vizit hírére Japán – amely a II. világháború vége óta követeli vissza a Szovjetunió által elfoglalt területet – közölte, az orosz elnök bejelentése ronthat a kétoldalú kapcsolatokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.