Napi sajtószemle

MN
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LIDOVKY
Veszélybe került az európai alapjogi charta hatálya alól kapott cseh mentesség, amelyet Václav Klaus elnök csikart ki tavaly annak feltételéül, hogy aláírja az Európai Unió liszszaboni szerződését – írta a cseh lap. A prágai újság emlékeztet rá, hogy a svéd elnökség vezette Európai Tanács azt ígérte tavaly a Cseh Köztársaságnak, hogy mentességét Horvátország csatlakozási szerződésével együtt fogják az unió reformszerződéséhez csatolni, s a 27 tagállam annak szerves részeként ratifikálja majd. A horvát csatlakozásról tárgyaló jogászok azonban egyre inkább megkérdőjelezik a cseh mentességet, és szeretnék elválasztani egymástól a két ügyet. Ez esetben azonban nagyon valószínű, hogy a magyarok és az osztrákok elutasítanák a cseh mentesség ratifikálását –írja a lap meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva.

JAPAN TODAY
A japán üzletemberek 67 százaléka hazájában akar maradni, s csak 13 százalék vélte úgy, hogy elmenne akár külföldre is dolgozni – írja a japán közéleti portál egy felmérés eredményéről. A Szanno Intézet által készített kutatás szerint 2001 óta ötven százalékkal esett az amerikai egyetemeken tanuló japán diákok száma, s 2008 óta a visszaesés hétszázalékos. A japáni egyetemek hasonló trendet követnek, ott a tanárok mindössze 3,5 százaléka külföldi, miközben a Harvardon 25 százalék, Cambridge-ben pedig negyven százalék a külföldiek aránya.

PRESS TV
A skót háztartási szemét egy része afrikai és ázsiai országokba kerül illegálisan, de egy jól működő séma alapján, áll az iráni hírtelevízió honlapján a skót környezetvédelmi ügynökségre hivatkozva. A társaság szerint a veszélyes hulladékot becsomagolják külföldre szállítás előtt, mintha legális exportról volna szó, majd végül Nigéria, Zanzibár, Ghána, Indonézia, Pakisztán vagy Kína nyomortelepeire kerül. Kimutatások szerint évente húszezer tonnányi tönkrement elektronikus eszköz jut ki illegálisan Skóciából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.