Napvédőkkel várják a chilei bányászokat

Hírösszefoglaló
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges napszemüveget kap a chilei San José arany-és rézbányájában augusztus 5-e óta megmentőire váró 33 bányász, nehogy kárt tegyen a szemükben a napfény, ha majd feljutnak a felszínre. A szemüveg az ultraibolya sugárzástól is megóvja a világosságtól elszokott emberek szemét. Az egyenként 330 eurót (több mint 90 ezer forintot) érő védőszemüveg egy amerikai szervezet ajándéka – adta hírül a CNN. Az omlás miatt hétszáz méteres mélységben rekedt bányászok kimenekítése azonban még várat magára, a remény, hogy már a hét végén kiszabadulhatnak, alaptalannak bizonyult. A munkálatokat irányító André Sougarret mérnök szerint addigra csak az egyik fúró juthat el a célig. Akkor kamerával vizsgálják át a furatot, hogy megállapíthassák, az újabb omlás megelőzésére szükséges-e fémbélést is készíteni. Ha úgy látják, anélkül nem szabad megkockáztatni a mentőkabin lebocsátását, akkor a lentieknek még türelemmel kell lenniük. Időpontot a mérnök nem jelölt meg, de a korábbi közlések szerint október második felében, a legrosszabb esetben november elején fejeződhet be a mentés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.