NATO-csúcs: Medvegyev is részt vesz

Hírösszefoglaló
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Medvegyev részt vesz a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján – ezt az orosz elnök jelentette be tegnap, miután megbeszélést folytatott francia és német kollégájával a franciaországi Deauville-ben. Az észak-atlanti szervezet november 19–20-án tartja csúcstalálkozóját, az orosz elnök a NATO–Oroszország Tanács ülésére kapott meghívást. „Úgy gondolom, hogy ez megkönnyíti az utat az igazságos kompromisszumok, valamint a NATO és Oroszország közötti párbeszéd javításához” – mondta Medvegyev a találkozó után. Angela Merkel német kancellár jó hírnek nevezte, hogy orosz kollégája elfogadta a meghívást.
A lisszaboni csúcstalálkozón kívánnak a NATO-tagállamok dönteni az európai rakétavédelem tervéről. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint a csapatok védelmét már ma is szolgáló, meglévő rakétavédelmi rendszereket össze lehetne kapcsolni és továbbfejleszteni úgy, hogy az Európa teljes lakott területét oltalmazza. A katonai infrastruktúra zömét az Egyesült Államok adná, de a rendszerbe az oroszok is bekapcsolódhatnának. Az MTI szerint az orosz elnök Deauville-ben jelezte, Moszkva készen áll megvizsgálni a kérést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.