Négy menyasszony dobálja a sarat

Varga Klára
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss tévés hír, hogy az RTL Klub és a TV2 megszünteti díjmentességét. Nagyon helyes, szedjenek csak pénzt a sugárzásért, megérdemlik. Sőt kérjenek minél többet azért, amit nyújtanak, és a bulvárlapok is bátorodjanak fel, és ők is emeljenek árat szép kövér szorzókkal, mert ők is megérdemlik. Így csukják be végre magukat abba a szűkös zónába, ami a nem túl igényes szórakoztatás természetes helye egy egészséges társadalomban. Ez lenne a létezhető legjobb, legbékésebb forgatókönyv a szellemi-lelki tisztulásra.
Addig viszont zajlik tovább a széles körű mérgezés, igaz, nemcsak a két ingyenes kereskedelmi csatornán, hanem például a saját gyártású valóság show-kkal büszkélkedő Viasat3-on is. A négy esküvő című játékban négy menyasszony verseng, kinek szebb az esküvője, kinek kevésbé „habcsók” a ruhája, hol finomabb a menü, hol jobb a hangulat, hol mulatnak jobban a vendégek.
Ha van valami jó abban, hogy sokan azt hiszik, eddig is Orbán Viktor volt hatalmon, és már utaztak is a négyes metróval, magyarán, hézagosan követik a politikai eseményeket, szóval, ha ennek lehet előnye is, akkor az annyi, hogy százezrek élnek az országban, akik kimaradtak a politikai acsarkodásból, a sárdobálásból és az ezzel járó elvakultságból. Számukra fontosabbak maradtak a politikai-eszmei állásfoglalásnál a hétköznapi emberi kapcsolatok, amelyeket sokaknak viszont a politika miatt nem sikerült megőrizniük. S most a Viasat3 menyasszonyos műsorában olyan elszántan dobálják az éppen menyegzőjét ülő versenyzőre a sarat a menyasszonyok, mintha nem egy egzotikus nászút lenne a tét, hanem legalábbis valami jó zsíros, politikusoknak való konc. Pénz, hatalom, birtoklás. Akkora nagy egó, ami lelóg a térképről. Akkora nagy falat, amiért semmi sem drága. Gyönyörű tál ételek láttán érdemes azt mondani, mi ez az undorító, lejárt szavatosságú vacak? Fölrikoltani: miért ilyen ronda ez a ruha? Miközben nádszálderekú fiatalasszonyt látunk, kifejezetten előnyös színű, fazonú hernyóselyemben vagy műselyemben, ha csak arra telik. Tánctól lihegve, kipirulva kijelenteni, hogy még az életben nem unatkoztunk ennyire.
Érdemes megmérgezni az egyik legszentebb eseményt, ami adódik az emberi életben. És érdemes kiszolgáltatni az esküvőt annak, hogy utána versenyzőtársak pontozzák, előtte meg kamerások csócsálják a látványt, például az érdi porta udvarán, ahol nem is biztos, hogy az az autókerék-halom, amit elrettentésül látunk, az uzsonnára szánt kolbászok mellett, nem a kert másik végében van, jó távol az esküvői vacsora sátrától. De aki a szerződést aláírta, később már nem állhat oda minden képernyő mellé, hogy elmagyarázza, mi nem vagyunk ám ilyenek, csakhogy a tévések…
(Négy esküvő, Viasat3, szeptember 21.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.