Négyből négy győzelem a cél

Miközben férfi kézilabda-kupacsapataink, a Veszprém és a Szeged már „derékig gázolnak” a Bajnokok Ligájában, a nők még csak most kezdik a BL-sorozatot. Méghozzá ketten, mert a törzsgárdista Győr mellé a DVSC első ízben iratkozott fel a főtáblára. Még kimondani, leírni is túlzott merészségnek hat, de igaz: maradéktalanul akkor lehetnénk elégedettek, ha a hét végén francia, dán és orosz riválisok mellett az osztrák Hypo ellen is magyar győzelem születne.

Ballai Attila
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi BL B csoportjának első fordulójában a Veszprém 35-27-re nyert Eperjesen, a Hamburg pedig 30-26-ra Montpellier-ben, majd a második körben a magyar bajnok 33-30-ra felülmúlta a német sztárgárdát. Mindezek ismeretében mára természetes elvárás lenne a franciák feletti hazai siker. Csakhogy Mocsai Lajos arra int: a kölni Final Fourt, azaz a négyes döntőt megcélzó Montpellier két pontot váratlanul elveszített, és azt nyilvánvalóan minél hamarabb igyekszik visszaszerezni. Az MKB mestere azt is érzékelteti, milyen erőkkel: „Nicola Karabaticcsal tavaly együtt érkezett Kielből a szlovén válogatott oszlopos tagja, Vid Kavticnik. Nagyágyúnak számít a franciák soraiban Luka, az ifjabbik Karabatic, a cseh David Juricek, a szerb Mladen Bojinovics, és irigylésre méltó költségvetésükből bosnyák, szlovák és tunéziai kézilabdázók szerződtetésére is bőven futotta.” A legszebb az egészben, hogy a Veszprémtől így is mindenki győzelmet remél, ami a csoport első és második helyére vágyva is kötelező, az egyenes kieséses szakasz pályaelőnye és a „nemesi rang” miatt pedig ennél alább nem szabad adni.
Szegeden igen, hiszen ott a nyolcaddöntőbe kerülés a feladat, amihez elegendő a C jelű hatos negyedik pozíciója is. Annak viszont előfeltétele a két kör után sereghajtó dán AaB Handball holnapi megverése. Skaliczky László alakulata a nyitányon 29-26-ra legyűrte a svájci Schaffhausent, amely legutóbb pontot csent Aalborgból, a csongrádiak viszont hatgólos vezetésről is alulmaradtak 33-29-re Minszkben. Az orosz Csehov és a spanyol Valladolid az első két helyre senkit sem enged oda, a harmadik vagy minimum a negyedik azonban még úgy is elcsíphető, hogy térdműtétje miatt jó ideig kidőlt a védelem oszlopa, Herbert Gábor.
A férfiak tehát a legjobb tizenhat közé törekednek, a női BL mezőnye ellenben innen rajtol – 2008 ősze után ismét kettős magyar részvétellel. A mieinken kívül csak a dánok és az oroszok dupláznak, ez igazán vállalható társaság. A 2009-ben finalista, idén tavasszal elődöntős Győri ETO számára a nyolcba kerülés még csak a kiindulópont, a csoportgyőzelem pedig azért fontos, mert a következő fázisban két kvartettre osztják a még versenyben lévőket, és mindenhová két-két első, valamint második kerül. A lábadozó Zácsik Szandrát még nélkülöző, de az orosz Bodnyeva, az ukrán Verheljuk és a szerb Lekics személyében így is három légiós klasszist bevető szlovén Krim Ljubljana keményebb diónak ígérkezik, mint az anyagi csőd közelsége miatt nagymenőit szélnek eresztett horvát Podravka, és a Zvezda Zvenyigorod névsora is veretesebb volt az elmúlt években, mint idén. Ettől még holnap, hazai pályán az oroszok bizonyára nekiugranak az ETO-nak, amelyből hiányzik majd a Ferencváros ellen térdsérülést szenvedett, elöl-hátul kulcsfigura Simona Spiridon.
A tavaszi hazai ezüstjének és a szeptemberi, lublini selejtezőn bemutatott bravúrjának köszönhetően először főtáblás DVSC ma ideális ellenfelet fogad BL-bemutatkozásán: az osztrák Hypo múltja tündökletes, de menedzser-diktátora, Gunnar Prokop visszavonulása óta jelene ingatag, legnagyobb sztárjai már az itt maradt brazilok, Piedade és Nascimento, és a női kézilabda mégsem foci. Így a „Loki” esélyei is megalapozottabbak, mint a tavaly BL-t járt futballistáké; Köstner Vilmos, a csapattal 1995-ben és ’96-ban EHF-kupát nyert mester is derűlátó, ha nem is hurráoptimista: „Csoportunkban a spanyol Itxako kiváló csapat, ezt legutóbb a Győr ellen is bizonyította, én az első helyre várom. A Lipcse tavaly a nyolc közé jutott a BL-ben, és a kerete alig változott, a Hypo gyengült, de nem kétséges, hogy egy-egy meccsre képes nagyon felszívni magát. Azért minimum a harmadik hely a célunk, hogy tavasszal legalább a KEK-ben folytathassuk, de az álmunk természetesen a BL-középdöntő.”
Az álmodás már ma este fél kilenctől megkezdhető.

A női BL csoportjai. A csoport: Viborg HK (dán), Dinamo Volgograd (orosz), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), IK Sävehof (svéd). B csoport: DVSC, Itxako Navarra (spanyol), HC Leipzig (német), Hypo NÖ (osztrák). C csoport: Oltchim Valcea (román), Larvik (norvég), Toulon (francia), Randers HK (dán). D csoport: Győri Audi ETO, Zvezda Zvenyigorod (orosz), Podravka Koprivnica (horvát), Krim Ljubljana (szlovén).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.