Négyszeres túljegyzés

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszeresen túljegyezték az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján eladásra kínált három hónapos kincstárjegy mennyiségét. A szokásosnál kisebb, mindössze 40 milliárd forint értékű értékpapírra 162,7 milliárdnyi ajánlat érkezett, amelyből az ÁKK a meghirdetett összeg erejéig fogadott el ajánlatokat.
Az átlaghozam 5,34 százalék volt, amely kilenc százalékponttal maradt el a múlt heti aukció átlaghozamától, s hattal a hétfői aukción kialakult árfolyamtól. Az elfogadott ajánlatokon felül az államkincstár értékesítési hálózatának ellátására is szántak kincstárjegyeket, s így a teljes kibocsátás elérte az 52 milliárd forintot.
Az adósságkezelő augusztus elejéig rendszeresen 45 milliárd forint értékben hirdetett meg diszkontkincstárjegyet, akkor azonban 50 milliárd forintra emelte a piacra dobott értékpapír mennyiségét. Ez utóbbiakra általában 130-160 milliárdnyi ajánlat érkezett, kivéve a múlt heti kibocsátást, amikor a mostanihoz hasonlóan négyszeres lett a túljegyzés, s összesen 65 milliárd forintnyi értékpapír talált gazdára.
Az ÁKK valószínűleg azért csökkentette a kínálatot 40 milliárdra, mert már nem volt szüksége az év végi nagy adófizetések előtt pótlólagos forrásra, illetve mert most először dobott piacra 2011-ben lejáró diszkontkincstárjegyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.