Nem terveztek őszre éjjeli nyitva tartást

A sajtóban szárnyra kapott hírek szerint nem marad el a múzeumok őszi éjszakája, mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium meg sem hirdette azt. Az előző tárca az idei költségvetésben nem különített el erre a célra forrást.

Makrai Sonja
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarad a tavaly első ízben, hagyományteremtő szándékkal megrendezett múzeumok őszi éjszakája a tegnapi Népszavában közölt cikk szerint. Hamvay Péter írásában úgy fogalmaz: „A minisztérium kommunikálni is »elfelejtette« az esemény elmaradását. (…) A múzeumokat máig nem értesítették, így sok összeállította a programot, készült az eseményre.”
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által kiadott közlemény szerint azonban az eseményt meg sem hirdették, mivel a minisztérium jogelődje, a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium tavaly 34,5 millió forintot fordított az őszi rendezvényre, de az átvételkor kiderült: az idei költségvetésben erre az évre egyáltalán nem is volt beállítva a program 2010-es lebonyolítása. A cikk szerint a Magyar Nemzeti Múzeum az idén is tervezett programokat a múzeumok őszi éjszakájára. Lapunk megkeresésére Kesik Gabriella, a múzeum közművelődési főosztályának vezetője elmondta, tudtak arról, hogy a minisztérium nem hirdette meg ebben az évben az őszi éjszakát, de ismerve a hagyományteremtő események mechanizmusát, bíztak benne, mégis megtartják valamilyen formában.
A főosztályvezető elmondta, ugyan terveztek olyan programot, amit akkor tartottak volna meg, ha megrendezik az őszi éjszakát, de nem okozott költségkiesést, hogy ezeket vissza kellett mondaniuk. Ezen a napon így más időszaki kiállításhoz terveztek foglalkozásokat, és lesznek ingyenes programok is, de a múzeum a megszokott időben fog bezárni november 13-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.