Nemcsik Zsolt visszakerült a csapatba

2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fura helyzet állt elő a bő egy hónap múlva sorra kerülő párizsi vívó-vb-re készülő kardcsapatunk háza táján. Amíg az elmúlt két évben a soros világverseny előtt ilyenkor már kőbe volt vésve, hogy Nemcsik Zsolt nem fér be az együttesbe – csak egyéniben szerepelhet –, most csupán az ő helye biztos. Nébald György szövetségi kapitány legalábbis azt már bejelentette, hogy újra számít az athéni olimpia ezüstérmesére, ám a csapat-összeállítást még nem hirdette ki.
Emlékezetes, hogy a Pekingbe csodaszámba menően, a kvalifikációs sorozat végén vb-arannyal kijutott csapatunk az olimpián csak hetedik lett. Nemcsik nem sokkal a játékok után térdműtéten esett át, s mivel 2009 elején a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász négyes kiválóan indított a Világkupa-versenyeken – három állomáson két aranyat és egy ezüstöt szerzett –, az amúgy is a fiatalítást preferáló szövetségi kapitány nem látott okot a változtatásra. A plovdivi Eb-4. hely ugyan nem számított sikernek, de az antalyai vb-bronz az ősszel vállalható volt. Idén aztán Nemcsik februárban megnyerte a moszkvai GP-t, és két alkalommal visszakerült a csapatba is, amely a Vk-sorozatban vele Moszkvában 9., Plovdivban 3., majd újra nélküle Tuniszban 9., Padovában pedig 8. lett. A lipcsei Eb-n együttesünk megint csak Nemcsik nélkül hatodikként zárt, és a világranglista hetedik helyére esett vissza.
Miközben az egyéni rangsorban Decsi az 5., Szilágyi a 7., Nemcsik a 14., Iliász a 18., Lontay a 29.
– Lehet, hogy egyéniben túlságosan „kivívjuk” magunkat, ami nyomot hagy a csapatversenyre, és kétségkívül nagyobb lett a konkurencia, de ez együttesen sem lehet mentség a visszaesésre. Változtatásra van szükség, és úgy gondolom, Zsolt képes lehet lendíteni a csapaton – indokolta meg a döntését Nébald György.
Márpedig nagyot kellene lendíteni, mert a vb-n már a nyolc közé jutásért a német, ukrán kettős valamelyikével vívunk, utána pedig a világbajnok románok vagy az
Eb-1. olaszok következhetnek. S ha vb-bronzérmesként nem jutunk be az elődöntőbe, megeshet, hogy a világranglistán kicsúszunk a tízből is, és akkor a londoni kvalifikáció megint olyan gyötrelmes lesz, mint a pekingi volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.