Némi erőszak

Hegyi Zoltán
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megpróbáltam megmenteni magam attól a nyomástól, ami Angelina Jolie és Brad Pitt jelenlétével nehezedik a magyar népességre, de lehetetlen. Aranyosak, kedvesek, helyesek a gyerekeik, kamionnyi pénzt osztottak már szét a világon a rászorulók között, Pitt ráadásul remek színész – nem csak jól néz ki –, és még csak nem is Prágába mentek forgatni. Ennek persze megvan az oka, annak a helynek a legvacakabb külvárosa sem tudja elhitetni magáról, hogy egy boszniai kulissza. Angelina Jolie viszont a hírek szerint a délszláv háború boszniai szakaszáról készít filmet, és Budapestet éppen megfelelőnek találta. Felmerül a kérdés, hogy akkor meg miért nem mindjárt az eredeti helyszínen ütöttek tanyát. A válasz elsőre meglepő (másodikra már nem annyira): a bosnyákok kirúgták őket. Méghozzá állítólag azért, mert a forgatókönyv egy olyan történetet vázolt fel, amelyben egy nemi erőszakot elszenvedő beleszeret az erőszaktevőbe, és erre a helyi illetékesek azt mondták, hogy több tízezer konkrét esetről van tudomásuk, és nagyjából ugyanannyiról nincs (szégyen, öngyilkosság, eltűnés), de a csonkításos verzió gyakoribbnak tűnik, mint a turbékolós. Angolra lefordítva: egyetlenegy olyan esetről sincs tudomásuk, mint ami a műben olvasható, tehát a viszontlátásra. Hogy miről árulkodik ez a kis sztori, annak megítélése persze habitus és ízlés kérdése, de mindenesetre elgondolkodtató. A dologhoz hozzátartozik, hogy a bosnyákok által feltételezett sztorit Jolie utóbb egyébként határozottan cáfolta. Mindegy. Ettől még úgy jártak, mint a holland békefenntartók Srebrenica határában. Ott ugyanis a nők mozlimok, a szexuális beállítottság pedig nem azonos a Sunset Boulevard-on megszokottal, de minden félreértést megelőzhettek volna, ha előzetesen megtekintik Jasmila Zbanic Szerelmem, Szarajevó című, a Berlinalén Arany Medve díjat (Zlatni Medvjed) nyert filmjét. És nyilván a pszichiátria könyvtárnyi anyagot képes felvonultatni az extremitásokból, de a pletyka szerint a filmnek tulajdonított attitűd inkább annak a kocsmaimacsó-mentalitásnak a malmára hajtja a vizet, amely szerint minden nő ribanc, kivéve anyámat és a húgomat. És ezen még az sem segít, hogy Pitt belefér ebbe a képbe, mivel hatodikos kora óta dohányzik, és csövezett már a nyolcvanas években is magyar pályaudvar előtt egy padon, horribile dictu az akkori Jugoszlávia felé utazva. Nyilván mit sem sejtve arról, hogy a degenerált Tito hófehér egyenruhában miként fejszéztetett darabokra magyar férfiakat azokon az állomásokon, amelyeken áthaladt. De még arról sem, hogy miért kellett ugyanezt a Jugoszláviát később darabokra szabdalni Európa egyik legerősebb hadseregével és turisztikai látványosságaival együtt. Ez már tényleg nem Angelina Jolie és Brad Pitt baja.
Készült amúgy filmterv a náci lágerekből zombi katonává képezett zsidó gyerekekről is. Továbbá ha valaki dokumentaristababérokra vágyik, a calabriai maffia tagjai a napokban elraboltak egy 35 éves nőt, teherautóhoz láncolták, megkínozták, majd savval leöntötték. Jó éjszakát mindenkinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.