Nincs túlélője a kínai bányabalesetnek

Hat eltűntet még keresnek a mentőcsapatok a közép-kínai Honan (Henan) tartomány Jücsou (Yuzhou) településének szénbányájában, ahol szombaton történt sújtólégrobbanás. A szakértők szerint azonban harminchét társukhoz hasonlóan ők is életüket vesztették.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már harminchét munkás holttestét felszínre hozták a közép-kínai Honan tartomány Jücsou településének szénbányájából – közölte a Die Welt című népet hetilap internetes kiadása tegnap délután. A híradás szerint a szombati sújtólégrobbanás idején 239 bányász dolgozott a föld alatt, többségüknek sikerült kimenekülni. A mélyben rekedt társaik felkutatásán három napon át százával dolgoztak a mentőcsapatok tagjai, munkájukat azonban jelentősen akadályozta a mintegy 2500 tonnányi szénpor, amely eltömítette a járatokat. A remény, hogy akad túlélője a szerencsétlenségnek, helyi idő szerint kedden reggel foszlott széjjel, amikor újabb öt holttestet hoztak a felszínre. Bár hivatalosan hat embert még eltűntként kezelnek, a szakértők szerint semmi esélye annak, hogy életben legyenek. A távirati iroda úgy tudja, tegnap a kínai lapokban tudósítások jelentek meg a bánya bejáratánál virrasztó hozzátartozók egyre dühösebb kifakadásáról, amelyekben a munkabiztonság hiányosságai miatt tiltakoztak. Indulattal reagáltak internetezők ezrei is, s utaltak arra, hogy felajánlotta segítségét a chilei elnök is, ám ezt Kína nem fogadta el. Volt, aki a bányavállalatokat bírálta, mások a mentőket, miközben utóbbiakat sokan védelmükbe vették, mondván: bőséges tapasztalatuk van a hasonló helyzetekre.

Omlás a vasútnál. Beomlott egy épülő vasúti alagút Észak-Kínában, a balesetben hét építőmunkás életét vesztette és hárman megsérültek – jelentette tegnap az AP. A baleset Belső-Mongólia autonóm területen történt. Az alagút egy 280 kilométeres vasútvonalon épül, amely Csincsu (Jinzhu) várost köti össze Liaoning tartománnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.