November az új határidő

Dékány Lóránt
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November végéig kapott haladékot hazánk, hogy benyújtsa az uniónak a megújulóenergia-termelés növelését célzó nemzeti cselekvési tervet, de nem akarunk vele addig várni – jelentette ki Szerdahelyi György, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) osztályvezetője tegnap egy budapesti konferencián. Hozzátette, az utolsó simítások előtt álló anyagot még november során el akarják fogadtatni a kormánnyal. Szerdahelyi György kifejtette, hogy az EU felé 2020-ra vállalt 13 százalékos megújulóenergia-részarány azt jelenti, hogy a jelenlegi évi 2363 gigawattórányi zöldenergiát tíz év alatt 3287 gigawattórára kell növelni.
– A legnagyobb lehetőségeket a megújulóenergia-hasznosítás bővítésére a hőtermelésben látjuk – mondta Tóth Tamás, a Magyar Energia Hivatal osztályvezetője a rendezvényen. Aláhúzta, a cselekvési tervben a legnagyobb szerepet a biomasszának szánják, mely a hazai megújuló források 72 százalékát teheti ki, míg a szélenergiának öt százalék jut. A tervezet szerint ez utóbbi lenne a legmeghatározóbb elem a zöldáramtermelés elősegítésében. Az osztályvezető rámutatott, az NFM által választott forgatókönyv 2020-ig 1249 milliárd forint beruházást igényelne, melyből körülbelül hétszázmilliárd forintot támogatás tenne ki. Tíz év alatt a megvalósítással 13 ezer új munkahely keletkezne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.