Nyomozás a kötszercsaló doktorok ellen

Munkatársunktól
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlanul több száz millió forintos támogatást vehettek fel az Egészségügyi Alaptól azok az előzetes letartóztatásba helyezett orvosok, akiknek ügyében több regionális egészségpénztár feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás, személyes adattal visszaélés, okirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanújával indított vizsgálatot. A Népszava értesülései szerint a hét, rács mögé helyezett orvos egyes betegek jogosulatlanul megszerzett adatai, társadalombiztosítási azonosítójelük alapján esetenként 70 ezer forintos értékű kötszerekre kérték a támogatást.
Az ügynek több száz sértettje van, akik a legtöbb esetben nem is találkoztak azzal az doktorral, aki az adataikra kiíratta az orvosi eszközöket. A lap úgy tudja, az ügyben az ORFK egy rendőrorvosa, a budapesti Honvédkórház egy sebésze, valamint egy ukrán orvos is érintett. A gyanú szerint a terheltek úgy csaltak, hogy a betegek adatait megadva jelezték a gyógyszertáraknak, mennyi kötszerre van szükségük, a számlákat a patikák benyújtották az egészségbiztosítási pénztárnak, ahonnan folyósították részükre a gyógyeszközök árát, ám azokat nem rendelték meg, csak a támogatást juttatták el a doktoroknak. Tímár Zoltán, az ORFK szóvivője kérdésünkre közölte, két olyan személyt is meggyanúsítottak, akik korábban közalkalmazottként a rendőrségnek dolgoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.