Nyugdíj-kiegészítés novemberben

Minden nyugdíjas számíthat a törvényben előírt novemberi kompenzációra – jelentette be tegnap Nagy Anna kormányszóvivő. A törvény szabályai szerint ez jelenleg 0,6 százalékos kiegészítést jelent, amely az átlagnyugdíj esetén éves szinten hatezer forint.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tényleges adatai alapján, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) éves szintre prognosztizált számításai szerint kell a nyugdíjemelést vagy -kiegészítést biztosítani a törvényi szabályozás szerint. Az NGM számításai szerint az éves szinten várható infláció 4,7 százalék, a nyugdíjasinfláció 4,4 százalékos lesz. A nyugdíjasok ez alapján a magasabb értéken számított 0,6 százalékos nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak. Az összeg meghatározásánál a minisztérium a januári 4,1 százalékos átlaginflációnak megfelelő nyugdíjemelést és az év végére számított 4,7 százalékos emelkedését vette figyelembe, amely kedvezőbb kompenzációt nyújt a nyugdíjasoknak. Ez éves szinten hatezer, havi szinten ötszáz forintos pluszjuttatást jelent. Az intézkedés 2,730 millió embert érint, ennyien kapnak egy összegben nyugdíj-kiegészítést.
Mint arról korábban beszámoltunk, a sajtó a napokban arról cikkezett, hogy nem lesz visszamenőleges nyugdíjemelés novemberben, így a nyugdíjasok bizonytalannak érezték a törvényben biztosított juttatást. Nyitrai Imre szociális, család és ifjúsági helyettes államtitkár lapunknak már korábban leszögezte, az érintettek megkapják a törvényben előírt juttatást.
A jelenlegi jogszabály szerint a nyugdíjasoknak az inflációs adatok alapján novemberben januárig visszamenőleg többletpénzt kell kapniuk. – Ezen nem kívánunk változtatni, a jövő hónapban mindegyikük megkapja az infláció szerinti emelést – jelentette ki Nyitrai Imre. Mint mondta, a juttatás mértékének meghatározásakor a gazdasági tárca számításaira kell támaszkodni. – A KSH által meghatározott infláció általában nagyobb a valósnál, hiszen csak az év első hónapjait veszik figyelembe, miközben az hanyatlik az év második felére – fejtette ki.
Néhány hete Korózs Lajos (MSZP) egykori szociális államtitkár a Népszavának adott interjújában nehezményezte, hogy a kormány nem foglalt állást időben arról, hogy mikor utasítja a nyugdíjfolyósítót az említett juttatás kifizetésére. A bizonytalanságnak a nyugdíjas szervezetek is hangot adtak. Mihalovits Ferenc, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke arról számolt be a napilapnak, hogy a nyugdíjasok türelmetlenek. Orbán Viktor miniszterelnök azonban már a választások előtt ígéretet tett arra: nem engedik, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.