Obama újabb tanácsadója távozik

Távozik hivatalából James Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója – jelentette be pénteken Washingtonban egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő. Utóda az idézett forrás szerint eddigi helyettese, Tom Donilon lesz.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A váltást Barack Obama elnök helyi idő szerint péntek délután hivatalosan is bejelentette a Fehér Ház Rózsakertjében. A nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok Jones hivatalosan két hét múlva távozik. Döntése megfigyelők szerint nem volt váratlan, mert mindig úgy tervezte, hogy két év után visszavonul az általa betöltött posztról. Jones 40 évi szolgálat után, 2008-ban szerelt le a tengerészgyalogságtól. 2003 és 2006 között a NATO európai főparancsnoka és az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka volt.
A távozó tanácsadónak kulcsszerepe volt Obama külpolitikai döntéseinek kidolgozásában, beleértve az iraki kivonulást, az afganisztáni csapaterősítést, valamint az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítását. Jones külső szakértőként tovább segíti majd az elnöki apparátus munkáját, elsősorban az izraeli–palesztin béketárgyalások előmozdításában.
Jones kilépésével Obama belső körének egy újabb tagja távozik. A legutóbb Rahm Emanuel, az elnök kabinetfőnöke hagyta ott a Fehér Házat, mert harcba száll Chicago polgármesteri posztjáért. A nemzetbiztonsági tanácsadói poszt várományosa, Donillon neve korábban a kabinetfőnöki poszttal kapcsolatban is felmerült. Korábban kulcsszerepe volt az elnök nemzetbiztonsági döntéseinek előkészítésében és a vezetőhelyettesi szinten koordinálta az amerikai biztonsági szervek munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.