Októberig egyezség az energiacégekkel

Dékány Lóránt
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ezen a héten meg fogunk tudni állapodni az energiaszolgáltatókkal, ha azok hajlandók elfogadni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Energia Hivatal által kialakított kereteket – nyilatkozta lapunknak Völner Pál, a tárca államtitkára. Hozzátette, az energiacégek valószínűleg tudomásul veszik a lefektetett irányvonalakat, de mint fogalmazott: „nem a szolgáltatók számára optimális megoldás születik majd”. – Minden kompromiszszumban engedni kell – nyomatékosította Völner Pál.
Bakonyi Tibor, az egyik legjelentősebb egyetemes gázszolgáltató, a Főgáz vezérigazgatója egy tegnapi gázipari konferencián kérdésünkre elmondta, van esély a megállapodásra a korábban megszabott október 1-jei határidőig. – Két nap még hosszú idő – jegyezte meg.
Mint ismert, a kormány még a nyáron kezdeményezett tárgyalásokat az energiaszolgáltatókkal a jelenleg érvényes gáz- és áramár kialakítási képletének újragondolása céljából. Ezzel együtt a kormány befagyasztotta mind a villamos energia, mind pedig a földgáz lakossági árát. Ami biztosra vehető, hogy október 1-jén nem változik a gáz ára, hiszen ezt egy hónappal az érvénybe lépés előtt jelezniük kellett volna a szolgáltatóknak. Azonban az illetékes minisztérium azt szeretné elérni, hogy a lakossági energiaárak úgy maradjanak szinten, hogy ettől a szolgáltatóknak se kelljen veszteségesen működniük.
Az árképleten kívül az energiaipari cégek az NFM-mel és az energiahivatallal a gáz- és áramtörvény módosításán is dolgoznak. Az erre vonatkozó javaslatokról várhatóan október 6-án tárgyal a kormány. – A változtatásokat még valószínűleg idén elfogadja a parlament – közölte Zarándy Tamás, a fejlesztési tárca főosztályvezetője a tegnapi szakkonferencián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.