Orbán Viktor segélyalapot javasol

A miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy Kolontáron helyreállítsák azt a területet, amelyet elöntött a vörösiszap. Orbán Viktor erről tegnap reggel nyilatkozott, miután megtekintette a megsemmisült utcákat, bement a házakba, és beszélt a túlélőkkel. A kormányfő a helyszínen ígéretet tett arra, hogy minden segítséget megad a teljes kárelhárításhoz.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes bejelentés nélkül érkezett tegnap kora reggel a vörösiszappal elöntött ajkai térségbe Orbán Viktor miniszterelnök, hogy személyesen tájékozódjon a károkról. A kormányfő beszélgetett azokkal az emberekkel, akik a vörösiszappal elöntött házakból virradat óta próbálták kimenteni megmaradt értékeiket, lement az elöntött pincékbe, megnézte a pusztítást az udvarokon is.
– Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni. – A kárt el kell hárítani, az embereknek esélyt kell adni arra, hogy folytatni tudják az életüket – fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország meg tud birkózni az ipari és ökológiai katasztrófával, de azt is hozzátette, hogy ebben az Európai Unió is segíteni tud, sőt, ő nemzetközi segélyalap létrehozását is javasolja. Orbán Viktor hozzátette: beszélni fog több idehaza és külföldön élő gazdag magyarral is, hogy hozzanak létre egy alapot a károsultak megsegítésére.
A kormányfő szerint valószínűleg nyitni kell egy új telepet a faluban, egy új területet, ahol azok, akik maradni akarnak, újjá tudják építeni a házukat. Mint mondta, ehhez minden segítséget megadnak.
Orbán hangsúlyozta: az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket pedig kártalanítani kell. A kormányfő az MTI-nek elmondta: kolontári látogatását megelőzően Devecseren tájékozódott, ahol 270 ház sérült meg, öt vált lakhatatlanná, és még most is méteres magasságban áll az iszap egyes udvarokon. A miniszterelnök a kár nagyságát firtató kérdésre és arra, hogy a Mal Zrt. szerint túlzó a korábban emlegetett tízmilliárd forintos összeg, a cégnek üzenve úgy válaszolt: „ne a pénzüket féltsék, az embereket sajnálják”.
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap úgy fogalmazott, hogy az ajkai timföldgyár vezetése rosszul kezdte az iszapkatasztrófa kezelését, mert ha valakik, akkor nyilván ők felelősek a történtekért, pontosabban a technológiájuk és emberi feltételeik. Kovács Zoltán nyilatkozatával arra emlékeztetett, hogy a cég vezetője hétfőn a katasztrófa okaként még a sok esőre hivatkozott, illetve azt mondta, hogy a lúgos vörösiszap nem jelent veszélyt az emberre.
Közben több segélyszervezet szállítmánya is megérkezett az iszapömlés által legsúlyosabban érintett Kolontárra és Devecserre. Az Ökumenikus Segélyszervezettel Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, a Katolikus Karitász képviseletében pedig Mádl Dalma járta be az iszappal elöntött utcákat.

A Mal sajnálja. A Mal Zrt. tegnap sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy első – „jobbára szakmai kérdésekre fókuszáló” – közleményeik sokak számára érzéketlennek tűntek. Tolnay Lajos, a Mal elnöke tegnap az MTI-nek azt nyilatkozta, nem kötelezte el magát az a négy bank, amellyel arról tárgyalt a társaság, hogy finanszírozzák a vörösiszappal szennyezett területek megtisztítását, az okozott károk megtérítését, de nem is álltak ki a cég mögül. Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezetője tegnap este újságíróknak arról beszélt, hogy az általa irányított cég munkatársai nem tehetők felelőssé a katasztrófáért. Hozzátette: a felelősség nem állapítható meg mindaddig, amíg az átfogó vizsgálatok le nem zárulnak. Tagadta, hogy az elmúlt időszakban szivárgás volt tapasztalható a zagytározó környékén.

Légtérsértés. Egy kisrepülő és egy helikopter sértette meg a magyar légteret csütörtök délután; a magyar légierő gépei kivezették őket az országból – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. A helikopter a vörösiszap-katasztrófa helyszíne fölé repült. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.